Business Internaţional

Tarile lovite de tsunami, scutite de plata datoriei externe

05.01.2005, 00:00 17



Datoriile externe ale tarilor din Asia lovite de tsunami, in urma cutremurului din Oceanul Indian, ar putea fi inghetata, la propunerea cancelarului britanic Gordon Brown, informeaza Bloomberg.



Propunerea lui Brown este sustinuta de catre SUA, Franta si Gemania si prevede intreruperea platilor anuale de 3 miliarde de dolari (2,22 miliarde de euro) de catre tarile puternic lovite de catastrofa. El a purtat negocieri cu alti ministri de finante din tarile G8, precum si cu Banca Mondiala si FMI pentru un moratoriu cu privire la plata datoriei acestor tari, iar un acord international este asteptat in urmatoarele zile. Brown a mai declarat ca se asteapta ca cele 2 miliarde de dolari (1,48 miliarde de euro) promise de comunitatea internationala pentru ajutorarea acestor tari sa fie adunate foarte repede.



BBC a anunatat ca populatia din Marea Britanie a strans deja ajutoare in valoare de 107 milioane de euro pentru tarile lovite de tsunami, iar guvernul britanic, care a promis initial ca va contribui cu 70 de milioane de euro la reconstructia regiunii, a declarat ca va mari ajutorul acordat. Aproape 200 de cetateni britanici se afla intre cei 150.000 de oameni care au murit in Asia de sud-est.



Brown crede ca inghetarea datoriei externe si acordarea de imprumuturi si ajutoare financiare, vor face posibila reconstructia zonei afectate. Propunerile includ ajutoare financiare de 1,4 miliarde de euro din partea FMI pentru Maldive, Indonezia si Sri Lanka. La randul ei, Banca Mondiala a anuntat ca va avea o contributie substantiala.



Marea Britanie, care va avea in acest an presedentia G8 si din vara pe cea a Uniunii Europene, a anuntat ca principalul punct pe agenda de lucru este eliminarea datoriei tarilor sarace, in special cele din Africa. Brown a declarat ca va anunta in curand "un nou Plan Marshall pentru tarile in curs de dezvoltare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO