Business Internaţional

Ţările din Europa de Est sunt într-o cursă contra cronometru a vaccinărilor împotriva COVID. Polonia se poate detaşa de grup cu propria producţie de vaccinuri. Ungaria este ţara cu cea mai mare rată a vaccinării pe cap de locuitor din UE

Premierul Ungariei Viktor Orban, în februarie, când ţara sa a devenit prima din UE care a folosit vaccin rusesc împotriva COVID: „Am evitat tentaţia extremă de a recurge la o economie bazată pe ajutor în timpul crizei“. Sursa foto: Hepta

Premierul Ungariei Viktor Orban, în februarie, când ţara sa a devenit prima din UE care a folosit vaccin rusesc împotriva COVID: „Am evitat tentaţia extremă de a recurge la o economie bazată pe ajutor în timpul crizei“. Sursa foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2021, 23:45 2731

♦ Polonia a folosit până acum în principal vaccinuri de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, iar guvernul a vehiculat ideea de a importa vaccinuri chinezeşti ♦ Bulgaria se bazează numai pe vaccinurile din programul UE, care le exclud pe cele importate din China şi Rusia.

În Europa Centrală şi de Est, unde statele au trecut de la exemple de rezistenţă la pandemie la victime care au nevoie de orice ajutor pot primi, se duce o adevărată cursă a vaccinărilor. Ungaria, spre exemplu, şi-a deschis acces la toate vaccinurile contra COVID. Polonia face pregătiri pentru a produce vaccinuri. În Bulgaria este liber la vaccinare pentru toată lumea. Miza este evitarea reînchiderii economiilor.

Ungaria este printre liderii europeni la vaccinare, scrie Bloomberg. Este chiar ţara cu cea mai mare rată a vaccinării pe cap de locuitor din UE, de 13,2 doze la suta de locuitori la începutul acestei săptămâni, dacă din calcule este exclusă Malta, un stat foarte mic. În februarie, Polonia a revendicat acest titlu. Media UE este de 9,1%. Calculele arată că în Ungaria au fost administrate peste un milion de vaccinuri, mulţumită şi sutelor de mii de doze cumpărate din China şi Rusia.

Budapesta a apelat la aceşti furnizori controversaţi înainte ca planurile Comisiei Europene de procurare a vaccinurilor produse de companii occidentale să se lovească de incapacitatea acestora de a livra cât au promis. Totuşi, rata mortalităţii din cauza COVID este una dintre cele mai mari din lume, ceea ce l-a forţat pe premierul Viktor Orban să înăsprească măsurile de lockdown. Noul val de îmbolănviri pare să fi luat guvernul prin surprindere deoarece acum câteva zile discuta despre relaxarea restricţiilor anterioare.

Vaccinarea în masă este esenţială în strategia lui Orban de a scoate economia din criză. Spre deosebire de alte ţări, planul anti-criză unguresc nu prevede ajutoare semnificative pentru cetăţeni şi afaceri. „Am evitat tentaţia extremă de a recurge la o economie bazată pe ajutor în timpul crizei“, spunea Orban luna trecută, când Ungaria devenea  primul stat din UE care introducea vaccinul rusesc Sputnik-V în strategia de vaccinare naţională contra COVID. Însă de atunci situaţia din sănătate s-a înrăutăţit. Ştirile spun că spitalele abia mai fac faţă valului de internări cu cazuri de COVID. Iar mulţi angajaţi din sectorul sănătăţii, medici şi asistente, refuză să semneze noi contracte şi părăsesc sistemul după ce guvernul a introdus noi condiţii şi un salariu mai mic pentru unii prin modificarea regulilor privind munca peste program. Regulile interzic un al doilea loc de muncă, scrie hungarytoday.hu.

Acum, Ungaria are a treia cea mai mare rată a mortalităţii din cauza COVID din lume, după Mexic şi Peru, şi este pe locul patru la decese pe cap de locuitor, după Cehia, Marea Britanie şi Italia, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins. 2022 va fi an electoral în Ungaria.

În februarie, Polonia, prin guvernul său, se lăuda că este pe primul loc în UE la inocularea primei doze de vaccin contra COVID şi a relaxat unele restricţii, permi­ţând, spre exemplu, accesul în cinematografe sau pe pârtii. Însă luna aceasta au fost înăsprite la nivel local măsurile de carantină, o posibilă relaxare fiind luată în considerare pentru luna mai, dacă al treilea val al pandemiei atinge apogeul în aprilie. Până atunci, compania poloneză de biotehnologie Mabion a semnat un acord preliminar pentru fabricarea vaccinului anti-COVID Novavax.

Înţelegerea prevede transferul tehnologiei folosite de compania americană la producerea vaccinului. Fondul implicat în afacere, PFR, administrat de stat, va oferi Mabion 40 de milioane de zloţi (9,2 milioane de euro) în împrumuturi şi capital propriu, astfel încât compania să îşi poată dubla capacitatea de producţie din Polonia.

„Cea mai mare provocare în ceea ce priveşte disponibilitatea vaccinărilor este capacitatea de producţie. Cu asta se luptă toţi producătorii de vaccinuri şi aceasta este cauza întârzierilor. Această investiţie este un răspuns direct la aceste probleme“, a declarat directorul executiv al PFR, Pawel Borys.

Polonia a folosit până acum în principal vaccinuri de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, iar guvernul a vehiculat ideea de a importa vaccinuri chinezeşti. Însă ministrul sănătaţii nu a recomandat utilizarea acestora, menţionând lipsa de informaţii.  Mabion se aşteaptă ca transferul şi verificarea tehnologiei să fie finalizate până la mijlocul acestui an. În Bulgaria, ţară aflată până nu demult pe ultimul loc în UE la vaccinări pentru că persoanele aflate în grupurile de prioritate nu se prezentau, guvernul a permis de luna trecută vaccinarea tuturor. Rezultatul au fost cozi lungi la centrele de imunizare. Bulgaria se bazează numai pe vaccinurile din programul UE, care le exclud pe cele importate din China şi Rusia. Guvernul bulgar nu a exclus folosirea Sputnik, mai ales că acest lucru este cerut cu insistenţă de socialişti, însă doar dacă aşa este recomandat de UE. Ruşii nu aşteaptă să fie invitaţi în Uniune. Fondul Rus de Investiţii Directe a încheiat un acord pentru producerea de Sputnik-V în Italia, a anunţat Camera de Comerţ italo-rusă. În acest sens, firma italo-elveţiană Adienne Pharma & Biotech a semnat un acord strategic cu RDIF - un fond suveran care promovează vaccinul în străinătate - pentru producerea vaccinului în Italia. Acesta este primul său acord european de producţie. Compania va putea începe livrările în iulie. Dacă vaccinul primeşte aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, dozele vor fi rezervate exclusiv pieţei italiene, potrivit unui purtător de cuvânt al camerei de comerţ. În caz contrar, producţia va fi exportată în ţările care au aprobat vaccinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO