Business Internaţional

Ţările din zona euro mobilizează 120 de miliarde de euro (1% din PIB) pentru combaterea efectelor economice generate de coronavirus

Ţările din zona euro mobilizează 120 de miliarde de...

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2020, 20:15 170

Ţările din zona euro şi-au mobilizat aproximativ 1% din PIB (120 de miliarde de euro) pentru a lupta împotriva efectelor economice generate de pandemia de coronavirus, însă nu au căzut de acord asupra unui stimul fiscal pentru toate ţările, potrivit Euractiv.

COVID-19 afectează atât de mult spitalele, business-urile şi pieţele de capital încât fricile conform cărora planeta va intra în recesiune până la sfârşitul anului încep să se contureze tot mai clar.

Pentru a preveni situaţia, miniştrii de finanţe din Europa au discutat pe baza creării unui pachet economic de sprijinire a sistemelor medicale şi a companiilor, în special întreprinderile mici şi mijlocii.

Potrivit Comisiei Europene, organul executiv al UE, ajutorul fiscal dat până acum pe continent reprezintă, în medie, 1% din produsul intern brut (PIB). Incluzând aici doar ţările din zona euro, procentul reprezintă aproximativ 120 de miliarde de euro.

Pe lângă soluţiile adoptate la nivel naţional, Comisia a promis relocarea unor fonduri structurale de 37 de miliarde de euro, urmând să fie adăugate încă 28 de miliarde în săptămânile următoare.

Banca Europeană de Investiţii va mobiliza 8 miliarde de euro pentru creditele îndreptate spre afacerile mici şi mijlocii şi plănuieşte să mărească suma până la 20 de miliarde de euro. Miniştrii nu au ajuns la un acord privind creşterea capitalului Băncii în contextul crizei actuale.

„Continuăm să lucrăm neobosit şi braţ la braţ pentru a ne pregăti de recuperarea economică odată ce ieşim din criză”, a scris pe Twitter ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire.

Bugetul total au Uniunii Europene pentru 2020 este de aproximativ 169 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO