Business Internaţional

Ţările baltice au decis intensificarea controalelor la frontiera estică şi ridicarea de garduri

Ţările baltice au decis intensificarea controalelor la...

Autor: Raluca Manga

08.03.2016, 16:39 110

Guvernele acestor ţări au exprimat îngrijorări că s-au putea confrunta cu un flux de mii de imigranţi care parcurg ruta prin Rusia şi Belarus. Aceste îngrijorări au căpătat amploare de când aproximativ 6.000 de solicitanţi de azil au ajuns anul trecut în Finlanda şi Norvegia, traversând Rusia.

Letonia şi Estonia au început să ridice un gard la frontiera cu Rusia.

Sute de gărzi de coastă lituaniene, poliţişti şi soldaţi au început un exerciţiu în această săptămână care vizează gestionarea unei crize la graniţă. Reintroducerea controalelor la frontiera cu Letonia va face de asemenea parte din exerciţiu.

"Până anul trecut, nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut probleme de migraţie la graniţa cu Rusia", a declarat pentru Reuters, comandantul Gărzii de coastă lituaniene, Renatas Pozela. "Apoi fluxul de imigranţi la acea graniţă a crescut în doar o săptămână, de parcă ar fi fost sub efectul unei baghete magice", a mai spus acesta.

Pe măsură ce controalele de pe ruta directă din Grecia spre Europa continentală se intensifică, ruta prin Moldova, Ucraina şi ţările baltice ar putea fi folosită mai mult, potrivit unor oficiali.

Estonia instalează dispozitive de supraveghere, precum cele existente deja la graniţa Lituaniei cu Belarusul, pentru a împiedica traficul de fiinţe umane şi migraţia ilegală.

"Este păcat că vom avea nevoie de un gard la graniţă", a spus Ojars Eriks Kalnins, un membru al Comitetul pentru Afaceri Europene al Parlamentului Letoniei. "Însă având în vedere circumstanţele din Europa acum, întreaga criză a refugiaţilor, acest lucru ar putea fi necesar", a mai spus el.

În 2015, aproximativ 5.000 de solicitanţi de azil au ajuns în Norvegia prin Rusia, dintr-un total de 31.000, care au ajuns în această ţară scandinavă anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO