Business Internaţional

Ţara unde dobânda de referinţă a ajuns la 40%, după ce a fost majorată de două ori în 24 de ore în încercarea de a salva moneda naţională

Mauricio Macri, preşedintele Argentinei

Autor: Alex Ciutacu

07.05.2018, 18:28 2268

Banca Centrală din Argentina a mărit dobânda de referinţă de două ori în doar 24 de ore, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o încercare disperată de a salva pesoul.

În aprilie, banca centrală a crescut costurile de împrumut de la 27,25% la 30,25%. Vineri, în doar 24 de ore, dobânda a crescut la 33,25%, apoi la 40%, potrivit The Guardian.

Pesoul a primit o lovitură puternică după ce investitorii străini şi-au mutat banii în dolari pentru a beneficia de creşterile de dobândă puse în aplicare recent de Fed.

Cu toate acestea, în ultimele zile, din ce în ce mai mulţi argentiniei au început să îşi schimbe banii în dolari.

Statul argentinian a fost pus sub o presiune enormă din cauza unei creşteri economice lente, şi a unei inflaţii care se numără printre cele mai mari din lume, ajungând la un nivel anual de 25,4%.

Ţara trece printr-un proces de tranformare şi reorientare înspre economia de piaţă, condus de preşedintele Mauricio Macri. Ministrul Trezoreriei, Nicolas Dujovne, a susţinut planul guvernului de a reduce inflaţia cu 15% anul acesta.

Banca Centrală a transmis că va continua să folosească „toate instrumentele pe care le are la dispoziţie” pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie.

Majorarea dobânzii nu a ajutat foarte mult pesoul, care a ajuns la valoarea de 23 pesos – un dolar. După celelalte două majorări de vineri, pesoul a recuperat teren, ajungând la 21,7 peso – un dolar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO