Business Internaţional

Ţara în care o cartelă SIM costă 2.000 de dolari

Ţara în care o cartelă SIM costă 2.000 de dolari

Autor: Oana Stupinean

05.10.2014, 12:30 3290

În urmă cu cinci ani, cumpărarea unui card sim pentru telefon în Myanmar (denumită şi Birmania, a doua ţară ca mărime din sud-estul Asiei) costa 2000 de dolari, fiind o extravaganţă pe care şi-o permiteau doar oamenii bogaţi şi influenţi. La acea perioadă, ţara ieşea la suprafaţă după decenii de izolare, impusă de dictatura militară, scrie Bloomberg.

După ce Myanmar a devenit un guvern nominal civil, operatorul de comunicaţii mobile, Myanmar Post and Telecommunications (MPT), aflat în proprietatea statului, a micşorat preţul pentru un card sim, de la 2000 de dolari, la doar 250 de dolari, anul trecut. Însă, această micşorare, deşi una importantă, nu poate fi accesibiliă, în condiţiile în care media venitului anual este de 200 de dolari. Obiectivul guvernului este ca până în 2016, 74% din populaţia ţării să aibă acces la serviciile de telefonie mobilă. Procentul actual este de doar 12% din populaţia Birmaniei. Punerea în aplicare a început anul trecut, prin căutarea de investitori străini care să-şi asume o parte din costuri. Oamenii de afaceri străini au primit cu mare interes vestea că ar putea investi într-o ţara cu 51 de milioane de potenţiali utilizatori.

Războiul de licitare s-a dovedit a fi unul aprig, doar două companii de telefonie mobilă fiind câştigătoare. Astfel că, în august, grupul arab Qatar Ooredoo începea vânzările cartelelor sim 3G cu doar 1,5 dolari, în următoarele zile magazinele înregistrând vânzări record. Până la sfârşitul lui septembrie, compania norvegiană Telenor (TEL:NO) preconiza o acoperire majoritară a ţării. Ambele companii taxează de la 2 la 4 cenţi pe minut,

“Aşteptăm de o viaţă acest eveniment”, “Ţara noastră a ieşit în sfârşit din conul de umbră, această măsură influenţând modul de gândire şi de dezvoltare al tinerilor” spune Aung San Thu, 19 ani, student la zoologie, din oraşul Mandalay, al doilea ca mărime din Myanmar.

“Operatorul de telefonie mobilă Ooredoo, se axează doar pe cel mai mare oraş din Myanmar, Yangon, fosta capitală a ţării, până în 2006, când aceasta s-a mutat la Naypyidaw. Oraşele au “zone moarte”, iar cele mai multe regiuni ale ţării se bazează pe operatorul de telefonie mobilă de stat. Companiile japoneze de telefonie mobilă, KDDI şi Sumitomo au semnat un contract cu guvernul din Myanmar pentru investiţia de două miliarde de dolari în reţeaua MPT, în următorii 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO