Business Internaţional

Ţara europeană unde poliţia tocmai a primit aprobarea pentru a citi mesajale de pe WhatsApp ale orcărui cetăţean

Ţara europeană unde poliţia tocmai a primit aprobarea...

Autor: Andra Stroe

24.10.2020, 10:18 4903

Forţele de securitate din Germania vor avea permisiunea de a instala tehnologie software de supraveghere pe telefoanele mobile înainte de sfârşitul anului, arată un document obţinut în urma unei scurgeri de informaţii. 

Potrivit unui raport intern al Ministerului de Interne german publicat săptămâna aceasta de trustul independent de presă Netzpolitik, o nouă versiune a software-ului de interceptare a comunicaţiilor la distanţă (RCIS) al poliţiei germane va fi gata de utilizare înainte de sfârşitul anului, scriu cei de la Deutsche Welle.

Spre deosebire de prima versiune, RCIS 2.0 nu se limitează la supravegherea desktopurilor, ci poate fi utilizat pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android, iOS şi Blackberry. Tehnologia poate decripta conţinutul din aplicaţii precum WhatsApp şi Telegram prin piratarea telefoanelor şi citirea mesajelor direct „de la sursă”, pe ecranele utilizatorilor.

Luna trecută, guvernul german a adoptat o lege pentru a oferi poliţiei puterea de a pirata dispozitive aparţinând tuturor persoanelor suspectate de activitate criminală şi celor suspectate de activităţi de terorism. Cu toate acestea, noul document arată că RCIS 2.0 este în curs de dezvoltare de la începutul anului 2016. Cu alte cuvinte, forţele de securitate au aplicat o oarecare presiune pentru oferi legitimitate juridică tehnologiei pe care deja o dezvoltaseră.
 
„Se construieşte un arsenal de troieni (viruşi) de parcă ar fi fost deja normal ca statul să pirateze creierul digital al cetăţenilor săi”, au spus cei de la Netzpolitik.
 
Documentul arată că serviciile de securitate din Germania au cumpărat software-ul de supraveghere FinSpy drept copie de rezervă în cazul în care sistemul RCIS al statului ar fi compromis.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO