Business Internaţional

Ţara care pune taxă pe soare. Este a patra putere a zonei euro

Ţara care pune taxă pe soare. Este a patra putere a...
26.08.2013, 16:19 6861

Tara cu un somaj ce depaseste 27%, cu nivel record de credite neperformante si multe datorii externe gaseste o modalitate inedita de a incerca sa iasa din impasul economic in care se afla. Mizand pe clima mediteraneana si pe faptul ca are parte, aproape tot timpului anului, de zile insorite, Spania s-a gandit sa scoata bani din... soare, potrivit Forbes.

Taxati pentru ca produc prea mult

Forbes scrie ca orasele spaniole Huelva si Sevilia beneficiaza de aproape 3.000 de ore de lumina solara pe an. Astfel, ibericii s-au gandit sa profite serios de energia solara. Potrivit unui studiu citat de jurnalistii americani, Spania se numara printre primele tari din lume care au investit serios, de-a lungul ultimilor 10 ani, in panouri fotovoltaice.

Din cauza asta, spaniolii se confrunta o mare problema: produc atat de multa energie solara, incat oferta depaseste cererea de pe piata cu peste 60%, lucru care a creat un dezechilibru. Acum, au ajuns sa datoreze producatorilor de energie aproape 26 miliarde de euro. Pentru a reusi sa-si achite datoriile uriase, autoritatile din Spania s-au gandit la reversul medaliei, si anume: sa taxeze utilizatorii de panouri solare, panouri pe care insusi guvernul le-a incurajat si subventionat in ultimul deceniu. Astfel, toti cei care folosesc panouri vor fi nevoiti sa plateasca o taxa.

Citiţi mai multe detalii aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO