Business Internaţional

Ţara care a introdus o metodă legală de a spăla bani

Ţara care a introdus o metodă legală de a spăla bani

Autor: Octavian Calei

06.07.2013, 09:23 5217

Banca naţională a Argentinei a introdus de la începutul lunii iulie un instrument financiar care este eliberat cetăţenilor în schimbul dolarilor americani nedeclaraţi într-o încercare a guvernului de a introduce în economie „banii murdari”, scrie site-ul agenţiei americane Atlantic Media, qz.com.

Instrumentul introdus de autorităţile de la Buenos Aires, având acoperire din partea băncii centrale, constă într-o bucată mică bucată de hârtie verde denumită „Certificate of Deposit for Investment”, sau Cedin pe scurt. Certificatul permite oricărei persoane ce deţine dolari introduşi ilegal în ţară să îi valorifice investind în imobiliare, unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei argentiniene.

Deţinerea sau cheltuirea de dolari americani nedeclaraţi pe teritoriul Argentinei era interzisă până în 2011, perioadă în care preşedintele Cristina Fernández de Kirchner a redus folosirea monedei americane pentru a tempera inflaţia. Pe măsură ce inflaţia a crescut şi oamenii şi-au pierdut încrederea în sistemul financiar al ţării, argentinienii s-au orientat spre valuta americană, inundând economia cu dolari. Cedin este una dintre cele mai recente măsuri ale guvernului, dintr-un set de 30 de până acum de a împiedica intrările masive de dolari în sistemul financiar. Rezerva actuală de dolari americani nedeclaraţi din Argentina este estimată la 160 de miliarde.

Probabil că o bună parte din valuta americană nedeclarată din Argentina este deţinută de către traficanţi de droguri, contrabandişti şi persoane din cercuri de crimă organizată, activităţi în escaladare în regiune.

„Ei speră ca certificatele Cedin să aibe un efect de spălare a banilor ilegali – bani ai grupurilor infracţionale”, a spus Robert Shapiro, co-fondator al unei firme de consultanţă.

Ministrul economiei din Argentina, Hernán Lorenzino, a spus în luna mai, cu ocazia anunţării certificatelor Cedin, că speră ca persoanele care deţin economii în dolari nedeclaraţi să îi investească în instrumente transparente şi legale care le va proteja economiile şi care vor susţine, în acelaşi timp, sectorul imobiliar.

Fostul guvernator al băncii centrale, Hernán Lacunza, crede că certificatele Cedin vor deveni o „cvasi-monedă”.

Rezerva valutară a băncii naţionale s-a diminuat abrupt în ultimii ani. În primul semestru, rezerva a scăzut cu 7%, însumând 2,84 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO