Business Internaţional

Sute de bulgari protestează la Sofia, după ce tensiunile anti-rome s-au acutizat. Se cere demisia ministrului de interne

 Sute de bulgari protestează la Sofia, după ce tensiunile anti-rome s-au acutizat. Se cere demisia ministrului de interne

Autor: Mihai Draghici - Mediafax

02.10.2011, 16:13 364

Poliţia bulgară a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Ministerului bulgar de Interne, în centrul Sofiei, informează site-ul Novinite.com.

Potrivit site-ului citat, forţele de ordine au intervenit pentru dispersarea protestatarilor. Sute de persoane protestează la Sofia în faţa sediului Ministerului de Interne, cerând demisia ministrului Ţvetan Ţvetanov, pe fondul violenţelor interetnice din ultima săptămână.

Mitingul spontan a fost organizat la apelul controversatei formaţiuni Ordine, Lege şi Justiţie (RZS). Liderii acestui partid sunt prezenţi la manifestaţie şi cer suspendarea temporară a şedinţelor Parlamentului şi demiterea ministrului de Interne.

Protestatarii îl acuză pe Ţvetanov că este principala cauză a violenţelor din Bulgaria. Manifestanţii scandează sloganuri precum "demisia" sau "Ţvetan pleacă!", în ceea ce pare a fi un miting spontan. Un alt protest este programat la Sofia în cursul după-amiezii.

Uciderea la 24 septembrie a tânărului bulgar Anghel Petrov, care ar fi fost lovit în mod deliberat de un microbuz condus de un apropiat al liderului interlop Kiril Raşkov, a generat proteste masive ale bulgarilor din satul Katuniţa, care s-au extins rapid în toată ţara. Poliţia a arestat în total aproximativ 300 de persoane.

Aproape 2.000 de activişti naţionalişti au manifestat sâmbătă la Sofia, cerând măsuri de urgenţă împotriva "criminalităţii rome", pe fondul intensificării tensiunilor etnice după incidentele grave din Katuniţa, soldate cu un mort.

Preşedintele Gheorghi Părvanov a lansat un apel către clasa politică şi presă să "pună capăt limbajului de ură extremistă". Şeful statului a anunţat că un program de integrare a romilor, finanţat cu circa 70 de milioane de euro de UE şi 40 de milioane de euro de Guvern, va fi prezentat până în noiembrie. El a mai declarat că "persoanele care duc o viaţă luxoasă, nu plătesc impozite şi nu pot dovedi originea veniturilor lor" vor face obiectul anchetelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO