Business Internaţional

Suspans şi un erou salvator în parlamentul de la Sofia: Bulgaria are un „Mario Monti“ ca premier

AFP/Mediafax Foto

Plamen Oresharski a fost acceptat la limită de parlamentarii bulgari, iar votul care i-a adus victoria a venit în ultimul moment din partea liderului partidului naţionalist Atakka

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2013, 21:10 395

Candidatul Partidului Socialist din Bulgaria pentru postul de premier, fostul ministru de finanţe Plamen Oresharski, a fost acceptat la limită de parlamentarii bulgari, iar votul care i-a adus victoria a venit în ultimul moment din partea liderului partidului naţionalist Atakka.

„Avem nevoie de un vot iniţial de încredere de la toate formaţiunile politice, de la toţi partenerii sociali şi de la societatea civilă pentru a începe să lucrăm la programul nostru“, a declarat Oresharski, citat de agenţia Novinite. El a fost ministru de finanţe în coaliţia de guvernare condusă de socialişti între 2005 şi 2009. Reputaţia de gardian al disciplinei fiscale i-a determinat pe socialişti să-l compare pe politician cu fostul premier tehnocrat al Italiei Mario Monti. Socialiştii insistă că el va aduce „stabilitate,  creştere economică, venituri mai mari şi un mediu de afaceri normal“, scrie Financial Times.

Echipa lui Oresharski, formată în parte din experţi nonpartizani, este o încercare a socialiştilor de a depăşi impasul politic apărut după alegerile generale din 12 mai, când niciun partid nu a primit suficiente locuri pentru a forma singur un guvern. Socialiştii au fost sprjiniţi acum în parlament de formaţiunea etnicilor turci. Primul loc în alegerile de pe 12 mai i-a revenit partidului GERB, al lui Boiko Borisov, care a demisionat din funcţia de premier în februarie din cauza celor mai ample proteste de stradă de după căderea regimului comunist. Preşedintele ţării i-a cerut săptămâna trecută lui Borisov să formeze un nou guvern, însă acesta a înapoiat mandatul în aceeaşi zi spunând că partidul său nu poate colabora cu Ataka, partidul ultranaţionalist plasat pe locul patru în alegeri. Aceasta era singura opţiune pentru GERB pentru formarea unui guvern.

În votul de ieri din parlament, cvorumul necesar de 121 pentru stabilirea unui guvern a fost adus în persoană, în ultimul moment, de liderul Ataka Volen Siderov.

„Un număr de 120 de parlamentari a fost înregistrat imediat, iar preşedintele parlamentului a aşteptat două minute pentru ca altcineva să se înregistreze pentru a fi atins cvorumul necesar de 121. Liderul Ataka Volen Siderov le-a dat acest vot şi a făcut ca guvernul să devină de neînlocuit“, a explicat Borisov.

Până la votul lui Siderov, Ataka nu-şi pronunţase poziţia privind guvernul socialist.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO