Business Internaţional

Surpriză majoră: Spania se împrumută la 1,7% la 3 luni, faţă de licitaţia anterioară la care plătise 5,1%

Surpriză majoră: Spania se împrumută la 1,7% la 3 luni, faţă de licitaţia anterioară la care plătise 5,1%

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

20.12.2011, 13:47 2011

Dobânzile pe termen scurt ale Spaniei au scăzut puternic, de aproape trei ori, la o licitaţie de obligaţiuni derulată marţi, analiştii considerând că băncile profită de lichiditatea "ieftină" oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a cumpăra titluri care aduc randamente relativ ridicate.

Spania s-a împrumutat marţi cu 3,7 miliarde euro prin obligaţiuni cu maturitatea la trei luni, la o dobândă de 1,735%, faţă de randamentul de 5,11% plătit la ultima licitaţie similară, din luna noiembrie, transmite Reuters.

Totodată, Trezoreria de la Madrid a împrumutat 1,92 miliarde euro pe şase luni la 2,435%, faţă de 5,227% în noiembrie.

Licitaţia pe trei luni a fost suprasubscrisă de 2,9 ori, iar cea pe şase luni de 4,1 ori.

Deşi randamentul mediu a scăzut puternic faţă de noiembrie şi este cu 30 puncte de bază (0,3 puncte procentuale) mai mic decât nivelul de pe piaţa secundară anterior licitaţiei, guvernul spaniol plăteşte încă cu peste 150 puncte de bază (1,5 puncte procentuale) mai mult decât înainte de criza datoriilor de stat.

Pe de altă parte, costurile de finanţare ale Greciei au crescut marţi, în cadrul unei licitaţii pe trei luni prin care statul elen s-a împrumutat de 1,3 miliarde euro.

Banca Centrală Europeană va oferi miecuri băncilor din zona euro împrumuturi în condiţii speciale, cu maturitatea de până la trei ani, la o dobândă de numai 1%, măsură fără precedent menită să pună capăt crizei de finanţare de pe pieţele din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO