Business Internaţional

Surpriză: David Pemsel, CEO-ul celebrei publicaţii britanice The Guardian va prelua conducerea Premier League, cel mai bogat campionat de fotbal din lume

Surpriză: David Pemsel, CEO-ul celebrei publicaţii...

Autor: Alex Ciutacu

02.10.2019, 17:38 202

David Pemsel, CEO-ul celebrei publicaţii britanice cu influenţe liberale The Guardian, a fost ales pentru a conduce cea mai bogată organizaţie din fotbalul mondial, Premier League, potrivit Bloomberg.

Acţionarii au votat în unanimitate numirea lui David Pemsel ca CEO al ligii cu 20 de cluburi de fotbal, Premier League – în contextul în care cea mai bogată ligă de fotbal profesionist a rămas fără conducere încă de la retragerea veteranului Richard Scudamore de anul trecut, după ce a condus organizaţia timp de două decenii.

Premier League a ales-o prima dată pe Susanna Dinnage, şefa Discovery, pentru a-l înlocui pe Scudamore, însă aceasta s-a retras ulterior.

Pemsel preia conducerea într-un moment dificil pentru liga care găzduieşte cluburi celebre precum Liverpool şi Manchester United.

Veniturile ligii au crescut exponenţial sub conducerea lui Scudamore în contextul în care efervescenţa fotbalului din Marea Britanie a atras zeci de milioane de fani internaţionali, însă acestea au scăzut cu 5% în urma celei mai recente licitaţii pentru drepturile de difuzare.

Totuşi, veniturile generale depăşesc nivelul altor ligi europene.

„Aşteptăm cu interes să lucrăm cu David şi sunt sigur că el va fi foarte valoros pentru Premier League”, spune Bruce Buck, preşdintele clubului de fotbal Chelsea şi şeful Comitetului de Nominalizare din Premier League.

The Guardian este o organizaţie foarte diferită faţă de o ligă de fotbal, guvernată în principal dintr-un trust pentru a putea apăra calitatea jurnalismului. Pemsel a încercat în 2016 un nou model de finanţare pentru ştiri, prin donaţii de la cititori.

Mutarea lui s-a confruntat cu critici grave din partea rivalilor din industrie, însă a dat roade anul trecut când compania a înregistrat profit operaţional pentru prima dată în mai mult de un deceniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO