Business Internaţional

Surprinzătoarea şi controversata creştere a economiei ruse

Surprinzătoarea şi controversata creştere a economiei...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2019, 00:04 1189

„Trebuie să revizuim mecanismul de colectare de date pentru ca acesta să reflecte adevărul.“

În 2018, PIB-ul Rusiei a avansat oficial cu 2,3%, cu mult peste proiecţii, potrivit Les Echos.

Cifra surprinde: după ce a avansat cu 1,7% în primele zece luni ale anului, economia şi-a accelerat brusc ritmul de creştere la sfârşit de an, rata totală din 2018 atingând 2,3%. O cifră superioară nu numai celei din 2017 (1,6%), dar şi proiecţiilor ministerului economiei (1,8%) şi ale FMI (1,7%).

Chiar dacă este în continuare departe de ritmul anual de 4% promis de preşedintele rus Vladimir Putin, cifra contrazice imaginea unei economii care, în redresare de la recesiunea din 2015-2016, părea blocată sub pragul de 2% şi avea dificultăţi în a ieşi din stagnare.

„Pe 2017, am fost surprinşi de o creştere sub estimări. Pentru 2018, este invers!“, exclamă Oleg Kouzmine, eco­nomist-şef la  Renaissance Capital, cu atât mai optimist, cu cât un alt indicator este pe verde: producţia industrială a crescut cu 2,9% în 2018. „În spatele disparităţii dintre un debut de an slab şi un final de an bun, există reale explicaţii pentru această creştere solidă: programele guvernamentale, avansul puternic al sectorului construcţiilor, majorarea preţurilor petrolului şi campionatul mondial de fotbal“, notează Oleg Kouzmine.

„Trebuie totuşi să rămânem vigilenţi, mai ales în ceea ce priveşte cifrele privind sectorul construcţiilor, care au fost revizuite în sus în ultimul minut“, avertizează Andrei Klepach, economist-şef al VEB, bancă de dezvoltare rusă.

Voce în mod regulat critică chiar în sânul autorităţilor, acesta este cu atât mai neîncrezător în ceea ce priveşte datele Rosstat, cu cât institutul a ajuns sub controlul ministrului economiei cu doi ani în urmă.

„Trebuie să revizuim mecanismul de colectare de date pentru ca acesta să reflecte adevărul“, avertizează Klepach, pentru care creşterea din 2018 este fără nicio îndoială inferioară ratei de 2,3% avansate de oficiali.

Revizuirea adusă sectorului construcţiilor, unul dintre cele trei motoare de creştere a economiei ruse, a fost una neobişnuit de mare, scrie Intellinews. Rusia iese dintr-o criză cauzată de prăbuşirea preţurilor petrolului la sfârşitul anului 2014, iar rata de 2,3% ar fi cel mai bun rezultat al economiei din 2012.

Analiştii au îndoieli şi în legătură cu cifra privind producţia industrială, care nu pare să se potrivească cu indicele PMI pentru sectorul manufacturier al IHS Markit, care a încetinit la 50,9 în decembrie.

Companiile ruseşti au înregistrat profituri solide în ultimul trimestru al anului, iar băncile ţării au revenit pe profit. Şi totuşi, veştile bune nu se reflectă în traiul oamenilor: veniturile reale au scăzut din nou uşor în 2018 pentru al cincilea an consecutiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO