Business Internaţional

Supremaţia roboţilor: industria minieră trece la exploatarea cu maşinării teleghidate, cea mai mare schimbare din ultimii 500 de ani. Galerie FOTO

 Supremaţia roboţilor: industria mineră trece la exploatarea cu maşinării teleghidate, cea mai mare schimbare în industrie din ultimii 500 de ani

Industria mineră trece la exploatarea cu maşinării teleghidate

01.03.2012, 13:50 2523

Într-un scenariu futuristic descris de jucători cheie din industria minieră, trenuri teleghidate vor transporta încărcături uriaşe pe distanţe mari chiar din anul 2014, ca urmare a unui program de investiţii record menit să eficientizeze activitatea de exploatare minieră, conform Sydney Herlad.

Proiectul face parte din programul de investiţii de 520 de milioane de dolari pe care compania minieră Rio Tinto l-a reactivat, după o sincopă cauzată de criza financiară mondială.

Compania care reclamă lipsa personalului calificat pentru aceste operaţiuni, va construi o reţea de 1.500 de kilometri de cale ferată pe care vor circula circa 150 de trenuri teleghidate. Rio Tinto susţine că circa 500 de mecanici de tren îşi vor pierde locurile de muncă, însă vor fi reconvertiţi profesional.

Subiectul robotizării industriei miniere a fost preluat şi de Financial Times, care descrie într-un reportaj video (care se poate vedea aici) schimbările din această industrie. Conform FT, mediul dificil în care operează companiile miniere, cum este Rio Tinto în Australia face dificilă găsirea personalului calificat care să să nu migreze foarte des.


Rio Tinto a optat pentru soluţii care acum zece ani se observau în filmele science fiction, notează cotidianul britanic. Camioanele care ajută la încărcare sunt fără şofer, operate de la distanţă de o persoană care seamnănă mai mult cu un "gamer" decât cu un miner. Conform FT, un mecanic de locomtivă care lucrează pentru Rio Tinto câştigă aproape 250.000 de dolari pe an.

Planul Rio Tinto se extinde însă dincolo de faza robotizării pe segmentul de încărcare. Lângă Perth, Australia, compania a dezvoltat un centru pe care îl numeşte"mina viitorului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO