Business Internaţional

Summitul G7: Liderii lumii rămân divizaţi în faţa noului val al crizei

Summitul G7: Liderii lumii rămân divizaţi în faţa noului val al crizei

Foto AFP

Autor: Marius Oncu

12.09.2011, 00:05 675

Angajamentele vagi şi lipsa de măsuri din partea statelor membre ale G7 au subliniat diferendele dintre Europa şi Statele Unite, dar şi spaţiul redus de manevră în faţa celei mai grave crize de încredere de la criza creditelor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

După săptămâni de turbulenţe pe pieţele financiare, miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din G7 au promis un răspuns coordonat, la întâlnirea care s-a desfăşurat vineri-noapte şi sâmbătă la Marsilia, dar nu au oferit măsuri clare şi au avut poziţii diferite în privinţa crizei din Europa. În timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene să asigure sprijin "necondiţionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criză a datoriilor care ameninţă recuperarea la nivel global, Germania, principala forţă financiară a zonei euro, a afirmat că prioritară este reducerea deficitelor.

"Nu există nicio direcţie, situaţie aşteptată de altfel, având în vedere că nu există un acord în privinţa politicilor fiscale între SUA şi Europa, la fel cum nu există o înţelegere în privinţa celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra. "Într-un fel, comunicatul este o listă a problemelor pe care le întâmpină autorităţile", a spus Moec referitor la un comunicat de presă remis de G7 la finalul întâlnirii în urma insistenţelor Franţei.

Deşi iniţial a anunţat că nu este necesar un comunicat, Franţa a considerat în final că ar fi utilă transmiterea unui semnal de unitate pieţelor. "Comunicatul a fost dat la insistenţele francezilor, dar în realitate nu înseamnă nimic. Nu ne putem pune de acord nici măcar în privinţa problemelor. Cum să ne înţelegem în privinţa analizelor?", a afirmat un delegat al G7. "Suntem decişi în privinţa unui răspuns puternic şi coordonat la nivel internaţional în privinţa acestor provocări", se arată în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO