Business Internaţional

Suez si Gaz de France au batut palma

28.02.2006, 20:05 16

Companiile Suez si Gaz de France vor crea a doua forta mondiala in domeniul distributiei de energie electrica si gaze naturale, dupa ce s-au hotarat sa faca fuziunea in valoare de 33,3 miliarde de euro (39 de miliarde de dolari).

Formarea unui front comun apara astfel compania Suez de posibila oferta ostila venita din partea companiei italiene Enel, informeaza Bloomberg.

Tranzactia va da nastere unei entitati capabile sa distribuie gaz, apa si electricitate catre 214 milioane de consumatori din patru continente.

Compania creata va avea vanzari anuale de 64 de miliarde de euro si va determina o economisire a 500 de milioane de euro in fiecare an, potrivit declaratiilor companiei.

Tranzactia a fost acceptata atat de guvernul francez cat si de cel belgian si se va incheia in a doua jumatate a anului curent, fara sa fie nevoie de disponibilizari de personal.

Guvernul francez va detine 40% din actiunile noului grup, ceea ce impiedica orice oferta venita din partea Enel sau a oricarei alte companii interesate de aceasta afacere.

Gaz de France si-a asigurat actionarii ca vor primi cate o noua actiune in compania creata in urma fuziunii, pentru fiecare actiune detinuta in momentul de fata. De asemenea, actionarilor de la Suez le vor fi oferite dividende in valoare de 1 euro pe fiecare actiune detinuta. Cresterea medie a profitului dupa preluarea unei companii distribuitoare de gaz si energie a fost anul trecut de 11%.

"Nu sunt dezamagit de acest randament, cand am cumparat Gaz de France ne-am gandit mai mult la o afacere pe termen lung, nu la obtinerea profitului pe termen scurt", a declarat Makis Agoros, care detine 3,6 miliarde de dolari la Meeschaert.

"Pentru Gaz de France, acordul cu Suez este o veste foarte buna, deoarece momentan statul francez detine 80% din actiunile companiei, participatie care va fi redusa in urma fuziunii", a adaugat acesta.

UE considera necesara crearea unor companii nationale energetice pentru a opri rafala de preluari si oferte venite de pe piata mondiala. Cu aceasta ocazie indeamna guvernele sa se indrepte spre companii mari, capabile sa reziste pe piata respectiva.

Compania italiana Enel a mentionat ca preluarea unitatii Electrabel ce apartine celor de la Suez ar fi o oportunitate de expansiune. In aceeasi situatie se gaseste si compania germana E.ON care a oferit 29,1 miliarde de euro pentru preluarea Endesa din Spania.

Actiunile Suez care s-au majorat cu 14% dupa declaratia conducerii Enel, cum ca este interesata de preluarea companiei, au suferit o depreciere cu pana la 7,1%, ajungand la 31,5 euro, fiind cotate la bursa cu 32,55 euro. In urma acestei scaderi, compania a fost evaluata la 41,3 miliarde de euro.

"Suez nu a primit o veste prea buna dupa aceasta evaluare. Foarte multe persoane credeau ca Enel va incerca sa cumpere Suez", a spus Agoros, actionar la ambele companii. Actiunile Gaz de France au crescut cu 1,5%, pana la 30,25 euro, ridicand valoarea companiei la 29,7 miliarde de euro.

"In urma fuziunii, statul francez, detinatorul actual a 80% din Gaz de France, va pastra doar 40% din cele doua companii unite", a anuntat Thierry Breton, ministrul de finante francez.

Dominique de Villepin, prim-ministrul Frantei s-a declarat multumit de faptul ca fuziunea va mentine independenta pe piata energetica a tarii sale. Niciuna dintre companii nu a dezvaluit pana acum detalii privind noul management, dar este posibil ca grupul francez sa detina rolul decisiv, din motive politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO