Business Internaţional

Suedia va majora vârsta minimă de pensionare, după ce speranţa de viaţă a crescut semnificativ

Suedia va majora vârsta minimă de pensionare, după ce...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

14.12.2017, 10:50 594

Actualul sistem de pensii a fost conceput în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar suedezii trăiesc acum în medie cu aproape 2,5 ani mai mult. În Suedia, vârsta minimă de pensionare este egală pentru femei şi bărbaţi.

Modificarea legislaţiei, care nu va avea nici un impact negativ, nici unul pozitiv asupra finanţelor publice, a fost convenit de coaliţia minoritară formată din Partidul Social-Democrat şi Partidul Verzilor, dar şi de către Partidul Moderat - cel mai mare din opoziţie -, Partidul Liberal şi Partidul Creştin-Democrat.

Speranţa medie de viaţă în Suedia este de 84,0 ani pentru femei şi de 80,3 ani pentru bărbaţi, statul nordic aflându-se pe locul 10 în lume în această privinţă.

"Cele mai recente date sunt pozitive, dar asta înseamnă că pensiile ... trebuie să dureze mai mult până la ele. Pentru a menţine un nivel bun şi sustenabil al pensiilor, oamenii trebuie să muncească mai mult", se arată într-un comunicat al partidelor.

Reformele privind legislaţia muncii mai prevăd, de asemenea, restricţii pentru companiile care vor să concedieze persoanele care lucrează după vârsta minimă de pensionare şi înăsprirea cerinţelor pentru furnizorii de fonduri din sistemul de pensii, ca urmare a mai multor reclamaţii.

În România, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Speranţa de viaţă este de 78,91 ani pentru femei şi de 72,0 ani pentru bărbaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO