Business Internaţional

Suedia testează prima monedă digitală emisă de o bancă centrală, e-coroana

Suedia testează prima monedă digitală emisă de o...

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2020, 00:06 994

Banca centrală a Suediei, Riksbank, a anunţat că a început să testeze o criptomonedă botezată e-coroana, prima de acest gen emisă la nivel mondial de o bancă centrală, scrie Le Figaro. Astfel, milioane de suedezi ar putea renunţa la cash.

Dacă va fi pusă în circulaţie, această monedă ar fi utilizată pentru activităţi bancare tradiţionale cum sunt plăţile, depozitele şi retragerile prin intermediul, de exemplu, al unei aplicaţii de smartphone, a explicat banca centrală suedeză. „Obiectivul proiectului este să arate cum ar putea fi folosită o e-coroană de către public în general“, subliniază Riksbank într-un comunicat, adăugând că efectuarea unei plăţi în e-coroane va fi la fel de simplă ca şi trimiterea unui SMS.

Băncile centrale din Marea Britanie, Suedia, Japonia, Elveţia şi BCE au decis în ianuarie să se asocieze pentru a analiza posibilitatea emiterii propriei monede digitale.

Declinul pronunţat al gradului de utilizare a cash-ului şi competiţia venită din partea unor monede alternative, cum este Libra a Facebook, au determinat bănci din întreaga lume să analizeze emiterea propriilor monede digitale.

Suedia este una dintre ţările unde utilizarea cash-ului este foarte scăzută, ceea ce constituie un test bun privind modul în care băncile centrale pot reacţiona faţă de utilizarea în scădere de către oameni a banilor pe care-i tipăresc, scrie Reuters.

Banca centrală suedeză a anunţat că nu a luat încă o decizie finală cu privire la emiterea unei e-coroane şi că testul, realizat în parteneriat cu firma de consultanţă Accenture, va simula utilizarea e-coroanei într-un „mediu de test izolat“.

Numai 1% din PIB-ul suedez exista în bancnote în 2018, relevă datele băncii centrale suedeze, comparativ cu 11% în zona euro, 8% în Statele Unite şi 4% în Marea Britanie.

Testul privind e-coroana, realizat în parteneriat cu Accenture, se va încheia în februarie 2021.

Băncile centrale, mai degrabă decât giganţii tech, sunt considerate emiţători preferaţi de monedă digitală, relevă un studiu publicat de Omfif.

Deşi şeful Facebook Mark Zuckerberg se bazează poate pe baza uriaşă de utilizatori pentru lansarea criptomonedei Libra, sondajul Omfif arată că există mai multă încredere în băncile centrale în această privinţă. 

Peste jumătate din participanţii la sondaj au declarat că preferă o monedă digitală emisă de autoritatea lor monetară. Marile companii tech au înregistrat cea mai redusă rată de încredere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO