Business Internaţional

Suedia, singura ţară care nu s-a închis pe fondul pandemiei, ar putea fi un model de urmat pentru toată lumea

Suedia, singura ţară care nu s-a închis pe fondul...

Autor: Simona Moloiu

01.05.2020, 09:58 1531

Suedia ar trebui să fie un model pentru întreaga lume, consideră directorul executiv al OMS, Michael Ryan. Statul scandinav a ales să nu impună măsuri de carantină şi a menţinut deschise şcoli şi restaurante în tot acest timp.

Ţara care a rezistat carantinei, în timp ce restul lumii se închidea în jurul ei, poate fi un model pentru întreaga lume, este de părere directorul executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Cred că există o percepţie greşită potrivit căreia Suedia nu a luat măsuri de control şi a permis răspândirea bolii. Nimic mai fals. Suedia a implementat politici de sănătate publică puternice, în ce priveşte distanţarea socială, protejarea şi îngrijirea persoanelor care se află în centre de îngrijire şi multe alte măsuri. Ceea ce a făcut altfel este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii săi şi pe disponibilitatea şi voinţa cetăţenilor de a respecta distanţarea socială şi autocontrolul, dacă putem spune aşa. Şi, pentru asta, au implementat politici publice prin acest parteneriat cu populaţia”, spune Michael Ryan.

Suedia nu a închis gărdiniţe şi şcolile, iar restaurantele şi cafenele au rămas deschise şi oamenii se pot plimba sau se pot întâlni în grupuri de maximum 15 persoane. Apelul la responsabilitatea oamenilor a fost completat cu măsuri în domeniul sanitar. Au făcut teste şi au mărit capacitatea unităţilor de terapie intensivă pentru a se asigusa că spitalele fac faţă unui număr mai mare de bolnavi. În rest, învaţă în timp real să trăiască cu temutul virus.

„În multe privinţe, Suedia reprezintă un viitor model, dacă vrem să revenim la o societate în care nu avem restricţii. Atunci societatea trebuie să se adapteze pentru o perioadă pe termen mediu şi lung în care relaţiile fizice şi sociale trebuie să fie ajustate prezenţei virusului. Trebuie să fim conştienţi că virusul este prezent şi va fi necesar ca indivizi, familii şi comunităţi să facă orice este necesar zi de zi pentru a reduce transmiterea viruslui, iar asta poate însemna adaptarea modului în care trăim”, a adăugat directorul executiv al OMS.

Până acum, naţiunea de zece milioane de locuitori a raportat peste 20.000 de cazuri de coronavirus şi 2.462 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO