Business Internaţional

Suedia mobilizează un grup de opt state membre UE pentru a lupta împotriva protecţionismului. „Când începi să vorbeşti despre tarife suplimentare pentru a-ţi proteja industria este clar că ai ales calea greşită”

Suedia mobilizează un grup de opt state membre UE pentru...

Autor: Alex Ciutacu

09.02.2021, 13:32 1446

Suedia mobilizează un grup de opt state membre ale Uniunii Europene pentru a lupta împotriva „tendinţelor protecţioniste” care au ieşit din nou la suprafaţă în cadrul blocului european în timpul pandemiei, potrivit Bloomberg. 

Grupul include ţări precum Germania şi Olanda şi militează pentru „comerţ liber, deschis şi echitabil”, spre deosebire de cei „care încearcă să protejeze industrii care nu şi-au făcut temele cum trebuie”, a declarat Anna Hallberg, ministrul pentru Comerţ din Suedia, într-un interviu, referindu-se la „forţe” pe care nu a dorit să le identifice. 

Impactul pandemiei a întărit convingerile protecţioniste la nivel global, iar această tendinţă a fost vizibilă chiar şi în restricţia exporturilor pe echipamente medicale, precum măşti şi mănuşi. Tendinţa protecţionistă aduce posibilitatea unei reveniri mai lente. 

În timp ce preşedintele american Joe Biden a dat semnale optimiste cu privire la viitorul comerţului global în ceea ce priveşte disputele care implică SUA, temerile rămân în continuare atunci când vine vorba de modul în care blocul cu 27 de state membre va implementa noua sa ţinta, identificată drept „autonomie startegică” - un concept promovat intens de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Cu siguranţă vedem o tendinţă, mai ales în timpul pandemiei, care arată că aceste forţe protecţioniste au fost alimentate. (...) Discuţia că Europa ar trebui să fie auto-suficientă, discuţiile despre relocarea companiilor, acesta este tipul de discurs la care mă refer”, a declarat Hallberg. 

Grupul pentru comerţ liber a fost format în urmă cu un an, iar din el mai fac parte Cehia, Finlanda, Danemarca, Irlanda şi Estonia. 

„Când începi să vorbeşti despre tarife suplimentare pentru a-ţi proteja industria este clar că ai ales calea greşită”, a mai adăugat ministrul Suedez. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO