Business Internaţional

Subventiile europene nu vor salva codul polonez

04.10.2004, 00:00 11



Pescarii polonezi vor primi 280 milioane euro (344 milioane dolari) conform Politicii Comune pentru Pescuit, adoptata de Uniunea Europeana in 2003, scrie BBC News.



Scopul este oferirea de stimulente pentru renuntarea la vasele de pescuit si recalificarea pescarilor, in speranta ca astfel se va putea inversa tendinta de scadere a populatiei de pesti din Marea Baltica.



Wladyslawovo, din nordul Poloniei, este unul din cele mai mari porturi de pescuit la Marea Baltica. Odinioara Polonia era una din tarile cu cea mai infloritoare industrie de pescuit din lume, inainte ca aceasta sa devina un domeniu naufragiat, cu prea multe nave si prea putini pesti.



Aloyzy Golla, pescar polonez din Wladyslawovo, a primit cu entuziasm oferta UE de a-si vinde trailerul de pescuit, vechi de 43 de ani. "Voi primi 210.000 euro pe vasul meu. Vreau sa profit de aceasta ocazie, cu toate ca la inceput m-am gandit mult la propunere. Am avut o multime de probleme cu motorul si cu echipajul", a explicat el.



Pescarul Golla stie deja ce va face cu banii primiti de la Uniunea Europeana. "Am inceput sa investesc intr-un mic hotel care-mi va aduce un venit pentru familia mea, dar ma gandesc cu tristete ca trebuie sa parasesc marea. A fost viata mea", a declarat el. Multi altii se gandesc sa accepte oferta UE, destul de generoasa.



Pescarii care vor alege sa nu-si paraseasca meseria nu vor muri nici ei de foame. Vor beneficia de un segment mai mare din cota de pescuit a Poloniei, care nu a fost modificata in baza Politicii Comune de Pescuit.



Pestii cod din apele Poloniei, specie amenintata din Marea Baltica si favorita consumatorilor polonezi, nu au astfel sansa de scapare. "Datele stiintifice indica amenintarea de disparitie a populatiei de cod, dar pescarii ii prind in continuare", spune Anna Daczka, de la organizatia ecologista WWF Polonia.



10% din subventiile primite de Polonia de la Uniunea Europeana sunt destinate refacerii populatiei piscicole, dar se pare ca acestea vor fi folosite mai ales pentru pestii de apa dulce.



Se pare, deci, ca populatia de cod din Marea Baltica nu poate fi salvata de birocratii de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO