Business Internaţional

SUA solicită retragerea trupelor ruse şi trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina

SUA solicită retragerea trupelor ruse şi trimiterea...

Autor: Ion Gaidau

02.03.2014, 10:47 127

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea şi a sugerat trimiterea unor "observatori internaţionali" în Ucraina, relatează AFP.

"A venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale" în Ucraina, a afirmat Power în faţa Consiliului, care s-a reunit pentru a asculta un apel "la solidaritate faţă de naţiunea ucraineană", adresat de reprezentantul acestei ţări la Naţiunile Unite.

"Mesajul (Washingtonului) pentru preşedintele (rus Vladimir) Putin este: retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional", a declarat ea în faţa presei, la finalul reuniunii.

În opinia ambasadoarei americane, "acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea acestei ţări şi ameninţă pacea şi securitatea".

Ea a solicitat totodată trimiterea unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea.

Rezumând discuţiile purtate în cadrul reuniunii, ambasadoarea Luxemburgului, Sylvie Lucas, care prezidează Consiliul în martie, a explicat că cele 15 ţări membre au "subliniat necesitatea reducerii tensiunilor" şi lansării de urgenţă a unei medieri internaţionale.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a denunţat consolidarea prezenţei armate ruse în Crimeea. El a afirmat că Rusia nu a oferit "nicio justificare pentru activităţile sale militare din Crimeea sau din restul Ucrainei". "Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile", a insistat el.

În deschiderea reuniunii, ambasadorul ucrainean, Iuri Sergheev, a cerut Consiliului să oprească "agresiunea" Rusiei în Crimeea şi a acuzat Moscova că a încălcat Carta Naţiunilor Unite.

"Îndemnăm Consiliul de Securitate să facă tot ce stă în puterea sa pentru a opri agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina. Mai există încă o şansă", a declarat el.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a solicitat "tuturor ţărilor membre ONU să dea dovadă de solodaritate faţă de naţiunea ucraineană".

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a respins acuzaţiile Kievului şi a reafirmat că soluţia pentru această criză este "de a reveni la acordul din 25 februarie şi de a stabili un Guvern de unitate naţională".

El a mai anunţat că preşedintele Vladimir Putin "nu a luat încă vreo decizie în privinţa utilizării forţelor armate" în Ucraina.

Ambasadorul francez, Gérard Araud, a subliniat la rândul său "că nu nu se pune în discuţie astăzi de a cere Ucrainei să aleagă între Est şi Vest". Franţa, a spus el, pledează pentru "o soluţie politică" în Ucraina, dar "ţine cont şi de preocupările" Rusiei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a sunat sâmbătă pe preşedintele rus pentru "a-l invita să înceapă de urgenţă un dialog direct cu autorităţile de la Kiev".

Ban a semnalat importanţa "restabilirii calmului" în criza ucraineană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO