Business Internaţional

SUA şi Europa văd diferit readucerea bancherilor la birou: Marile bănci americane se grăbesc să revină la „normalitate”, în timp ce instituţiile financiare din Europa îmbrăţişează munca în format hibrid

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite

Autor: Eduard Ivanovici

10.05.2021, 11:23 284

Sectorul bancar se confruntă în prezent cu o fisură transatlantică în ceea ce priveşte readucerea angajaţilor la birouri, executivii americani încercând să revină cât mai repede la starea de normalitate pre-pandemie, în timp ce omologii lor din Europa tind să abordeze o strategie mult mai prudentă, conform Financial Times.

Giganţii JPMorgan Chase şi Goldman Sachs vor ca majoritatea angajaţilor din SUA să se reîntoarcă luna viitoare la birou. Prin contrast, băncile europene – cum ar fi grupul londonez HSBC şi creditorul francez Societe Generale – iau în considerare aplicarea unui program flexibil de muncă.

„Unele bănci au o viziune foarte tradiţională cu privire la locul de muncă şi îşi doresc ca angajaţii să se reîntoarcă la birou. La celălalt capăt al spectrului avem companiile care aleg o abordare grijulie şi prudentă”, spune Darin Buelow, liderul diviziei de strategie globală al Deloitte.

Săptămâna trecută, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, a declarat că şi-a anulat toate întâlnirile pe Zoom întrucât nu crede în modelul muncii de acasă.

„Majoritatea profesioniştilor îşi învaţă meseria prin intermediul unei perioade de ucenicie, lucru imposibil de realizat în lumea videoconferinţelor Zoom”, spune Dimon.

CEO-ul creditorului francez Societe Generale, Frederic Oudea, are o părere diferită, respingând săptămână trecută opinia şefului JPMorgan, conform căreia lipsa întâlnirilor fizice va duce la pierderea acordurilor din cadrul băncii.

De asemenea, SocGen a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu sindicatele şi le va permite angajaţilor din Franţa să lucreze trei zile pe săptămână odată ce va lua sfârşit criza sanitară. Oudea plănuieşte să implementeze măsurile la nivel global, declarând că banca ar putea obţine un avantaj în rândul „tinerelor talente” care „nu au aceleaşi viziuni ca în urmă cu doi ani”.

În mod similar, HSBC a eliminat întregul etaj executiv al zgârie-norului său din Londra şi a declarat că plănuieşte să reducă nivelul de costuri al sediilor cu până la 40%. CEO-ul Noel Quinn a mai anunţat că va continua să lucreze de acasă pentru a oferi un exemplu în rândul angajaţilor, urmând să îşi înjumătăţească deplasările în interes de afaceri.

Între timp, doar 30% din staff-ul unuia dintre sediile londoneze ale Credit Suisse lucrează în program tradiţional de muncă, iar angajaţii se vor întoarce în mare parte la începând cu luna septembrie, cu două luni după colegii lor din New York.

Suporterii muncii hibride susţin că pandemia a scos la iveală faptul că lucrul în regim remote nu are niciun impact asupra productivităţii, băncile de investiţii raportând venituri record în 2020. Totuşi, susţinătorii reîntoarcerii la normele pre-COVID spun că telemunca sfidează cultura companiilor, îngreunează procesele de pregătire a tinerilor angajaţi şi rănesc nivelul de competitivitate din interiorul staff-ului.

Conform unui sondaj realizat de banca digitală Revolut, peste 56% dintre angajaţii firmei doresc să lucreze de acasă între două şi patru zile pe săptămână, iar 36% preferă să lucreze în permanenţă în regim remote.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO