Business Internaţional

SUA şi Europa nu se vor transforma prea curând în actorii unui război digital, indiferent de presiunile liderilor politici

SUA şi Europa nu se vor transforma prea curând în...

Autor: Iulian Tenchiu

30.11.2019, 09:00 211

Marii lideri politici ai Europei sunt îngrijoraţi de faptul că anumite companii tehnologice americane nu vor lua măsurile necesare protejării datelor personale ale cetăţenilor europeni. Cu toate acestea, acest fapt nu va duce la începerea unui război digital între SUA şi Europa, al cărei mize este proprietatea asupra datelor consumatorilor, este de părere Raymond Knops, ministrul de interne al Olandei, scrie CNBC.

„Ceea ce puteţi observa este că Europa este foarte încrezătoare privind modul în care gesionăm datele cetpţenilor noştri. Anul trecut, GDPR-ul a intrat în vigoare, oferind cetăţenilor mai mult control asupra informaţiilor personale. Din 2018, cetăţenii au primit inclusiv dreptul de a cere companiilor detalii despre felul în care cum vor fi folosite datele pe care le furnizează. Vrem să protejăm datele cetăţenilor, pentru a nu fi folosite prea uşor de companiile private, mai ales în cazul în care acestea nu deţin acordul cetăţeanului pentru a îi prelucra datele”, a declarat Raymond Knops, într-un interviu acordat CNBC.

Cancelarul german Angela Merkel cere conducerii Uniunii Europene să preia cât mai repede controlul datelor gestionate în Europa de giganţii din Silicon Valley, într-o intervenţie care scoate la iveală dorinţa din ce în ce mai mare a europenilor de a se ridica în cursa pentru economia digitală – dominată în prezent de americani, potrivit Financial Times.

Raymond Knops, are o viziune diferită de cea a Angelei Merkel, şi atrage atenţia asupra faptului că protecţionismul digital este periculos pentru Europa, din cauza faptului că acest continent „se bazează foarte mult pe comerţul internaţional”. Tocmai din acest motiv izolarea de SUA ar putea afecta Europa.

Mai mult decât atât, Knops este de părere că guvernele Europei trebuie să caute o modalitate de a ţine ritmul cu noile tehnologii care se dezvoltă la momentul actual, astfel încât să le poată reglementa.

„Nu trebuie să punem stop dezvoltării, ci doar să o aducem pe drumul cel bun”, a mai spus ministrul de interne olandez, referindu-se la companii precum Facebook, care încearcă să lanseze o nouă monedă digitală şi un sistem de plăţi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO