Business Internaţional

SUA se pregătesc ca de un asediu pentru a face faţă uraganului Sandy, cel mai mare din istoria ţării

SUA se pregătesc ca de un asediu pentru a face faţă uraganului Sandy, cel mai mare din istoria ţării

Potrivit esti mărilor, uraganul Sandy va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2012, 00:06 1634

Deşi nu impresionează prin forţa vântului, diametrul colosal, de 1.600 de kilometri, poate face din Sandy cea mai mare superfurtună care loveşte teritoriul american, iar impactul economic şi social va fi cu siguranţă pe măsură.

Autorităţile se aşteaptă ca uraganul, cu potenţialul de a intra în topul 10 al celor mai distrugătoare din istoria SUA, să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru până la 10 milioane de persoane, să avarieze clădiri şi să perturbe activitatea retailerilor. Primarul New Yorkului a ordonat deja evacuarea a peste 370.000 de persoane, iar activitatea burselor de pe Wall Street a fost suspendată pentru prima dată în ultimii 27 de ani din cauza unui fenomen meteo. Aproximativ 50 de milioane de persoane stau în calea furtunii-monstru.

Impactul economic al uraganului Sandy va putea fi calculat cu exactitate abia după trecerea acestuia, însă specialiştii spun că furtuna are potenţialul de a fi mai puternică decât uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde dolari şi a intrat în top 10 al celor mai distrugătoare furtuni, scrie CNBC.

"Doar prin mărime, în condiţiile în care afectează zone populate masiv, uraganul va intra în istorie", a spus Jeff Masters, specialist în uragane.

Uraganul va încetini după ce va atinge uscatul, în noaptea de luni spre marţi, în SUA, şi va afecta mai puternic marile oraşe din nord-estul ţării, între care New York, Boston, Philadelphia şi Washington DC, dar şi regiuni mai îndepărtate de coastă, a declarat Evan Gold, vicepreşedinte la Planalytics, companie care asigură servicii de evaluare a impactului schimbărilor de vreme asupra compor­tamentului consumatorilor.

De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube şi în Canada, în oraşele Toronto şi Ottawa. Potrivit esti­mărilor, furtuna va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite.

În regiunile cel mai puternic lovite, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurări şi productivitatea mai redusă.

Cei mai mulţi dintre marii retaileri americani au cel puţin 10% din reţeaua de magazine în calea uraganului. Mai multe tipuri de afaceri sunt in­fluenţate puternic negativ de evenimente precum Sandy.

Cumpărătorii evită, de obicei, mallurile şi acordă o atenţie sporită produselor de strictă necesitate, în detrimentul celorlalte categorii, notează CNBC.

Meteorologii spun că superfurtuna ar putea lovi adânc în teritoriul american. Ieri, vânturi cu forţa unui uragan se făceau simţite pe o rază de 280 de kilometri în jurul centrului, o arie neobişnuit de mare. Raza vânturilor cu forţa unei furtuni tropicale era de peste 837 de kilometri, potrivit The New York Times.

New York, ca sub asediu

Oficialii au avertizat că mareea puternică produsă de furtună şi amplificată de luna plină şi vânturile puternice ar putea devasta regiunile din nord-est, unele dintre cele mai populate din SUA, timp de mai multe zile.

În aceste condiţii, autorităţile locale şi federale au declarat stare de urgenţă. În New York, cel mai populat oraş american, metroul şi transportul feroviar de suprafaţă şi subteran au fost închise. Marile burse de pe Wall Street n-au funcţionat luni, iar teatrele de pe Broadway şi-au închis uşile încă de duminică.

De asemenea, primarul Michael Bloomberg a suspendat astăzi cursurile şcolare. Primăria a transformat în adăposturi de evacuare 76 de şcoli publice. ONU şi-a anulat şedinţele din sediul din Manhattan. Marii operatori aerieni au anulat mii de de zboruri în nord-est. De asemenea, Garda de Coastă a închis portul New York.

În total, nouă state americane au declarat stare de urgenţă, iar preşedintele Barack Obama a avertizat populaţia să se pregătească.

"Vorbim despre o furtună mare şi serioasă. Nu ştim încă unde va lovi, unde vom vedea cele mai mari distrugeri", a afirmat Obama. Sandy a ucis deja 66 de persoane în Insulele Caraibe.

În statul Connecticut, superfurtuna ar putea produce cele mai devastatoare inundaţii din ultimii 70 de ani, potrivit guvernatorului Dannel Malloy, scrie The Guardian.

Meteorologii au explicat că Sandy este o superfurtună rară, hibridă, creată de un curent arctic care s-a "mulat" pe o furtună tropicală.

Rezultatul vor fi căderi masive de ploaie şi ninsoare abundentă în zonele mai înalte şi din interiorul continentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO