Business Internaţional

SUA se gândesc ce amendă să dea VW ca să nu-l scoată din afaceri

SUA se gândesc ce amendă să dea VW ca să nu-l scoată...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2016, 00:03 1365

Departamentul american de Justiţie încearcă să determine ce amendă penală ar putea impune Volkswagen în legătură cu scandalul manipulării testelor de emisii toxice fără a scoate produăctorul auto german de pe piaţă, scrie Bloomberg.

Guvernul şi VW încearcă să ajungă la un acord până în ianuarie, înainte de înlocuirea administraţiei americane actuale.

SUA analizează cazul celui mai mare producător auto al Germaniei în aceeaşi perioadă în care încearcă să ajungă la un acord cu cea mai mare bancă a ţării, Deutsche Bank. Cele două companii reprezintă în mod direct, combinat, peste 320.000 de locuri de muncă din Germania. În cazul Deustche Bank, investitorii se întreabă dacă Departamentul de Justiţie va impune o amendă atât de mare încât să arunce banca germană într-o criză de capital.

După cum arată calculele autorităţilor cu privire la VW, departamentul ia în unele cazuri soliditatea financiară a companiei vizate în considerare.

Nu este clar la ce sumă se gândesc autorităţile americane în cazul VW. Compania dispune de lichidităţi nete de 28,8 miliarde de euro. Producătorul generează mai multe miliarde de dolari cash în fiecare trimestru şi ar putea recurge la o linie de credit sau atrage capital pentru a-şi onora obligaţiile dacă astfel de măsuri ar fi necesare.

În cazul Deutsche Bank nu este clar dacă autorităţile americane fac calcule similare ca în cazul VW.

VW dispune de suficiente lichidităţi pentru a plăti noi amenzi, mai ales având în vedere faptul că penalităţile tind să fie plătite pe perioade lungi de timp, potrivit lui Joel Levington, analist Bloomberg.

“Deşi reputaţia sa a avut atât de mult de suferit, VW este în continuare o companie care ar putea genera din nou un cash flow de 5 miliarde de dolari în 2018”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO