Business Internaţional

SUA poarta mare parte din vina pentru criza financiara actuala

09.06.2008, 19:49 21

Dmitri Medvedev a avertizat ca "egoismul economic" din ce in ce mai mare a contribuit decisiv la declansarea problemelor pe care le are de infruntat lumea actuala, printre care si cresterea alarmanta a preturilor alimentelor. El si-a concentrat insa discursul asupra Statelor Unite, criticand politica dusa de autoritatile de la Washington, care - spune el - a atras dupa sine incetinirea ritmului de crestere a economiei globale, scrie Financial Times.
"Esecul de a estima corect riscul la care s-au expus marile institutii financiare, combinat cu o politica fiscala agresiva dusa de cea mai mare economie a lumii a condus la pierderi uriase nu numai in randul corporatiilor", a declarat presedintele rus in cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg.
"Din pacate, ca urmare a acestei politici, majoritatea oamenilor de pe glob au devenit mai saraci. Iar acest fapt este evident nu numai in cadrul tarilor subdezvoltate, ci si in cel al statelor avansate din punct de vedere economic", a mai adaugat presedintele rus.
Comentariile noului sef de la Kremlin se inscriu in linia inaugurata de predecesorul sau, Vladimir Putin, care a criticat in repetate randuri Statele Unite pentru incercarea de a-si impune dominatia asupra politicii mondiale.
Medvedev spune ca turbulentele declansate de colapsul pietei americane a creditelor ipotecare riscante a demonstrat incapacitatea sistemului financiar global, dominat de SUA, de a tine sub control complicatele instrumente financiare existente in acest moment pe piata.
"Incoerenta dintre rolul formal pe care Statele Unite il joaca in cadrul sistemului financiar global si capacitatea reala de control a autoritatilor americane reprezinta principala cauza a declansarii actualei crize", a mentionat Medvedev, adaugand ca "a fost o iluzie faptul de a considera ca o singura tara, fie si cea mai puternica, poate actiona in maniera unui guvern global".
In acelasi timp, Medvedev a reluat tema initiata anul trecut de Vladimir Putin, prin care cerea o reformare a institutiile financiare astfel incat acestea sa evalueze corect capacitatea pietelor emergente.
Medvedev a insistat, de asemenea, asupra rolului pe care il joaca Rusia in cadrul actualei crize, mentionand ca dupa noua ani de crestere economica sustinuta Rusia a avut capacitatea de a evita in mare parte actualele turbulente.
El a militat pentru promovarea Moscovei drept centru financiar global, pentru transformarea rublei in moneda de rezerva si pentru acceptarea investitiilor externe efectuate de catre corporatiile rusesti. "In acest moment Rusia este un jucator global important", a declarat Medvedev. "Tocmai de aceea intelegem responsabilitatea pe care o avem fata de soarta intregii lumi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO