Business Internaţional

SUA, “Deceniul îndatorării”: Tranzacţii mari, riscuri în creştere

SUA, “Deceniul îndatorării”: Tranzacţii mari,...

Autor: Catalina Apostoiu

31.12.2019, 15:00 272

Indiferent de cum va fi supranumit ultimul deceniu, pe Wall Street şi în America corporatistă, acesta ar trebui privit drept un deceniu al îndatorării, scrie Reuters.

Cu dobânzile blocate la niveluri extrem de scăzute graţie politicii monetare relaxate a băncii centrale americane, companiile au avut parte de costuri de finanţare mai scăzute decât oricând şi au profitat din plin.

Emisiunile de obligaţiuni realizate de companiile americane au depăşit 1.000 mld dolari în fiecare an al deceniului care a început pe 1 ianuarie 2010.

În scurt timp, emisiunile vor depăşi 10.000 miliarde   de dolari, comparativ cu aproximativ 6.000 miliarde de dolari la sfârşitul deceniului anterior. Cele mai mari companii americane, cele care fac parte din indicele S&P 500, reprezintă aproximativ 70% din acest volum.

Ce au făcut companiile cu toţi aceşti bani?

În ptimul an al deceniului, companiile au cheltuit cu aproximativ 60 miliarde de dolari mai mult pe dividende şi răscumpărări ale propriilor acţiuni decât pe facilităţi noi, echipamente şi tehnologie. Până anul trecut, această diferenţă crescuse la peste 600 miliarde de dolari, iar în 2019 aceasta ar putea fi la fel de însemnată, mai ales având în vedere constrângerile asupra cheltuielilor de capital generate de războiul comercial.

Piaţa obligaţiunilor corporate nu numai că a crescut, dar a devenit şi mai riscantă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO