Business Internaţional

SUA: De ce au început să crească în sfârşit salariile după 10 ani de la recesiune?

SUA: De ce au început să crească în sfârşit...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2019, 00:04 887

Ani la rând întrebarea de ce nu cresc salariile mai rapid a ocupat un loc central într-o redresare de altfel impresionantă a pieţei americane a locurilor de muncă, scrie The New York Times.

Şomajul era scăzut, companiile angajau masiv, iar directorii de companii se plângeau că nu găsesc forţă de muncă pentru a ocupa toate poziţiile disponibile. Şi totuşi, salariile creşteau modest, depăşind cu greu inflaţia.

Apoi, creşterea salariilor s-a accelerat brusc.

Câştigurile medii pe oră au crescut în aprilie cu 3,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, a noua lună consecutiv în care avansul a depăşit 3%. Creşterile recente merg către cei care au cea mai mare nevoie. În ultimul an, muncitorii cu salarii mici au înregistrat cele mai rapide creşteri salariale, spre deosebire de începutul redresării, când cei cu cele mai mari salarii au avut cel mai mult de câştigat.

Creşterile pentru prima categorie sunt probabil alimen­ta­te în parte de majorările recente de salarii minime în oraşe şi state din SUA. Totuşi, salariile minime sunt doar parte a ex­pli­caţiei, restul având probabil legătură cu o îngustare a pieţei muncii.

Mulţi economişti au fost nedumeriţi de ritmul lent al creşterilor salariale pentru că părea că o relaţie fundamentală, dintre rata şomajului şi creşterea salariilor, nu mai funcţiona.

Economiştii au propus tot felul de teorii pentru a explica misterul şi totuşi recenta accelerare a creşterilor salariale su­gerează o explicaţie mai simplă: poate piaţa locurilor de muncă nu a fost pe atât de solidă pe cât o făcea să pară rata şomajului.

Definiţia oficială a guvernului privind şomajul este relativ îngustă, incluzând numai persoanele care caută în mod activ de lucru, lăsând în afară mulţi studenţi, părinţi care stau acasă sau alte persoane.

Potrivit lui Adam Ozimek, un economist care a studiat problema, aplicând o definiţie mai cuprinzătoare a şomajului, creşterea salariilor a fost în linie cu aşteptările istorice pe durata anilor de redresare.

Cât de mult pot creşte salariile? 3% nu este nicidecum un ritm alert de creştere. La sfârşitul anilor í90 şi începutul anilor 2000, creşterea a depăşit 4% câţtiva ani fără a alimenta inflaţia, iar Ozimek nu vede niciun motiv pentru care istoria nu se poate repeta.

Unii economişti văd totuşi dovezi că economia a suferit modificări care fac ca muncitorii să câştige mai greu majorări salariale.

Iar cea mai mare ameninţare la adresa creşterii salariilor ar putea fi sfârşitul expansiunii economice de un deceniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO