Business Internaţional

SUA critică sprijinul Germaniei pentru Nord Stream 2, noul gazoduct rusesc către Europa. "Germania are o poziţie greşită. Iar această poziţie greşită afectează toate statele membre ale UE"

SUA critică sprijinul Germaniei pentru Nord Stream 2,...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2017, 19:32 1219

Oficialul Departamentului american de stat care se ocupă de Europa a criticat recent în termeni duri susţinerea de către Germania a unui nou gazoduct rusesc către Europa, lăudând în acelaşi timp Danemarca pentru adoptarea unei legi care ar putea zădărnici construirea proiectului, relatează Wall Street Journal.

Oficialul american A. Wess Mitchell a declarat că formarea unui nou guvern în Germania reprezintă o oportunitate ca SUA să-şi exprime din nou argumentele împotriva gazoductului rus, cunoscut drept Nord Stream 2, gazoduct despre care Washingtonul spune că va asigura Rusiei o influenţă sporită în cadrul sectorului energetic european.

Acesta a arătat că noul guvern oferă SUA o şansă de a cere Germaniei „să dea dovadă de responsabilitate într-un context european”.

„Cât priveşte securitatea energetică, Germania are o poziţie greşită. Iar această poziţie greşită afectează toate statele membre ale UE”, a declarat Mitchell.  Un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei a refuzat să comenteze pe marginea criticilor formulate de Mitchell, declarând doar că „Pentru noi, Nord Stream 2 este un proiect corporate”.

Mitchell a lăudat Danemarca pentru adoptarea unei legi care permite ţării să blocheze conductele care să-i traverseze apele teritoriale pe motive de politică externă şi de securitate. Acesta a arătat că şi alte ţări îşi analizează în prezent poziţia cu privire la acest proiect.

Proiectul rus ar urma să dubleze capacitatea de export a Rusiei. Recent, secretarul de stat american Rex Tillerson declara că acesta şi un alt proiect rus, TurkStream, nu vor face decât să întărească poziţia dominantă a Rusiei ca furnizor pentru Europa.

Mitchell a arătat de asemenea că Rusia este bine cunoscută pentru folosirea acestei poziţii dominante ca armă împotriva Europei şi vecinilor săi.

Sebastian Sass, reprezentant al UE în cadrul Nord Stream 2, a declarat însă că proiectul este în interesul securităţii energetice europene, contrar argumentelor aduse de Mitchell. „Ar fi absurd să se susţină că această cooperare echivalează cu utilizarea gazelor ca armă politică”, a declarat Sass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO