Business Internaţional

SUA, China şi Germania, cele mai mari câştigătoare de pe urma comerţului liber

SUA, China şi Germania, cele mai mari câştigătoare de...

Autor: Catalina Apostoiu

01.01.2020, 16:12 894

Cele trei ţări au beneficiat cel mai mult de pe urma statutului de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, relevă un nou raport menit să marcheze cea de-a 25a aniversare a organismului, potrivit Deutsche Welle. Veniturile combinate obţinute de acestea în doar un an s-au situat la 239 miliarde de dolari.

Potrivit raportului realizat de Bertelsmann Foundation, SUA a obţinut venituri de 87 miliarde de dolari în 2016, China de 86 miliarde $, în timp ce Germania a câştigat aproximativ 66 miliarde de dolari.

În timp ce statele membre ale OMC s-au bucurat de o creştere medie a exporturilor de 14% în perioada 1980-2016, exportuile către ţările din afara OMC au scăzut în medie cu 5,5%.

“OMC este sistemul operaţional al economiei mondiale ce asigură zilnic circulaţia bunurilor şi serviciilor într-un mediu stabil, bazat pe reguli”, arată Christian Bluth, specialist în comerţ la Bertelsmann Stiftung.

Raportul fundaţiei arată că ţările cu exporturi şi un sector manufacturier solide tind să beneficieze de pe urma apartenenţei la OMC, oferind exemplele Mexicului şi Coreei de Sud.

Şi totuşi, organizaţia cu sediul la Geneva resimte presiuni fără precedent din partea Washingtonului.

Şi alte ţări s-au plâns în legătură cu sistemul de soluţionare a disputelor comerciale al OMC.

Criticii spun că soluţionarea cazurilor durează prea mult şi că agenţia nu dispune de mecanisme adecvate pentru a face faţă provocării constituite de neconvenţionalul amestec de capitalism şi control de stat din economia chineză.

Bluth cere o “updatare urgentă” a organismului, avertizând în acelaşi timp ţările care ocolesc OMC şi urmăresc acorduri comerciale pur bilateral că riscă “pierderi enorme de prosperitate”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO