Business Internaţional

SUA avertizează oficial că turneul EURO 2016 este o ţintă pentru atacurile teroriste

SUA avertizează oficial că turneul EURO 2016 este o...

Autor: Mediafax

01.06.2016, 10:41 360

"Numărul mare de turişti care vor vizita Europa în lunile de vară va reprezenta o mare ţintă pentru terorişti", se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Franţa se află în stare de urgenţă în urma atacurilor teroriste de anul trecut din Paris, revendicate de către Statul Islamic. Au avut loc atacuri aproape simultane pe un stadium, o sală de concerte, baruri şi restaurante, în urmă cărora 130 de oameni au murit şi mulţi alţii au fost răniţi.

În martie, 32 de oameni au murit în statul vecin Belgia, după ce doi atentatori sinucigaşi au pătruns în incinta aeroportului din Bruxelles şi într-o staţie de metrou. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacurile din Paris şi Bruxelles.

Aproximativ un milion de fani străini sunt aşteptaţi în Franţa pentru turneul final, la care vor participa cele mai importante echipe naţionale ale Europei.

În avertizarea de călătorie pentru cetăţenii americani, Departamentul de Stat al SUA avertizează în privinţa pericolului de atacuri teroriste care planează deasupra Europei. Deşi avertizările de călătorie sunt o rutină pentru riscurile pe termen scurt din lume, este doar a treia oară în ultimii 20 de ani când a apărut un anunţ care să vizeze Europa. Atacurile teroriste ar putea viza zonele pentru suporteri din preajma stadioanelor, restaurantele, centrele comerciale şi mijloacele de transport.

Avertismentul americanilor vizează şi Turul Franţei la ciclism, precum şi Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc în oraşul polonez Cracovia. Peste 2.5 milioane de vizitatori sunt aşteptaţi cu ocazia acestor evenimente, potrivit BBC.

Un oficial american citat de agenţia de ştiri Reuters a precizat că nu există informaţii exacte privind o ameninţare teroristă. În acelaşi timp, oficiul pentru relaţii externe al Marii Britanii a emis o avertizare de nivel maxim privind atacuri teroriste în Franţa, notează sursa citată.

Franţa va găzdui pentru a treia oară Campionatul European de fotbal. 51 de partide se vor disputa, iar 10 arene din Hexagon le vor găzdui. 2.5 milioane de spectatori sunt aşteptaţi în tribune pentru aceste meciuri. 90.000 de agenţi de securitate vor fi desemnaţi la acest turneu final. Autorităţile franceze vor folosi o tehnologie anti-drone ca măsură de precauţie.

România este una dintre ţările participante la EURO 2016. Mai mult, "tricolorii" vor fi protagoniştii meciului de deschidere, pe 10 iunie, cu ţara gazdă, Franţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO