Business Internaţional

SUA ar putea fi sanctionate in cazul politicilor antidumping

02.09.2004, 00:00 22

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a dat, marti, unda verde Uniunii Europene si altor sapte state in privinta impunerii de sanctiuni Statelor Unite, pentru reglementarile anti-dumping, informeaza BBC News.
In conformitate cu amendamentul Byrd, SUA au acordat sanctiuni companiilor care au vandut bunuri la preturi de dumping si apoi au transferat fondurile astfel obtinute societatilor care au inaintat plangerile.
OMC a decis ca UE si alte sapte tari, printre care Japonia, Canada si India, au dreptul sa ia masuri in consecinta.
Uniunea Europeana nu a decis inca daca va impune sanctiuni.
Dupa emiterea deciziei OMC, Statele Unite au declarat ca vor modifica amendamentul Byrd, dar ca nu vor fi mai putin vigilente in privinta practicilor comerciale neconcurentiale.
"Decizia luata nu va afecta capacitatea Statelor Unite de a continua sa aplice sanctiuni de natura comerciala tarilor care vand produse subventionate neconcurential sau la preturi de dumping pe piata americana", a declarat Christopher Padilla, purtator de cuvant al oficialitatilor americane competente.
"Unele state se plang ca reglementarile americane comerciale, cum ar fi amendamentul Byrd, le cauzeaza daune economice importante, dar mediatorii de la OMC au fost de acord cu Statele Unite ca afirmatiile au fost mult exagerate", a continuat el.
Potrivit lui Padilla, Casa Alba va colabora cu Congresul pentru a gasi o solutie la decizia OMC, "intr-un fel care ii va sprijini pe muncitorii americani".
Comisarul european pe probleme de comert, Pascal Lamy, a salutat decizia OMC. "Este clar ca amendamentul Byrd este un raspuns incompatibil cu reglementarile OMC in materie de dumping si subventionari si trebuie in consecinta inlaturat".
"Sper ca SUA va actiona acum pentru inlaturarea acestei masuri, pentru a evita riscul unor sanctiuni", a mai adaugat el.
Lamy nu a precizat insa daca UE va impune la randul ei sanctiuni. "Este o hotarare pe care inca nu am luat-o", a declarat el.
Oficialii japonezi au adoptat o pozitie similara. "Japonia spera ca SUA vor abroga amendamentul Byrd peste putin timp, astfel incat sa putem evita invocarea dreptului de a recurge la sanctiuni", a declarat Shoichi Nakagawa, ministrul economiei, comertului si industriei.
Amendamentul Byrd, introdus in 2000, a schimbat modul in care penalizarile de natura anti-dumping erau prelevate de autoritatile vamale americane. El poarta numele sponsorului sau, senatorul Robert Byrd.
In conformitate cu acest amendament, care se bucura de un important sprijin politic din partea congresului american, firmele care vand produse sub pretul de cost in Statele Unite pot fi amendate, sumele astfel colectate fiind date companiilor americane care au inaintat initial plangerea.
Circa 561 milioane dolari (463,2 milioane euro) au fost incasate astfel de companiile americane in 2001 si 2002.
UE, Japonia, Canada, Brazilia, India, Mexic, Chile si Coreea de Sud sustin de mult timp ca platile efectuate in conformitate cu amendamentul Byrd catre companiile americane producatoare de rulmenti, otel, lumanari, paste fainoase, fructe de mare si altele, constituie de fapt subventii ilegale.
OMC a declarat amendamentul Byrd drept ilegal in 2002, dand castig de cauza plangerilor ca legislatia in cauza lovea de doua ori in companiile straine care exportau in SUA: o data prin sanctiunea aplicata si in al doilea rand prin faptul ca banii erau transferati apoi companiilor americane rivale. Washingtonul trebuia sa abroge reglementarile in cauza pana la data de 27 decembrie anul precedent, termenul limita stabilit de organismul international. 
Decizia OMC indreptateste Uniunea Europeana si celelalte state sa introduca masuri care sa sanctioneze SUA cu pana la 72% din fondurile colectate si distribuite prin intermediul controversatului amendament Byrd.
"Am castigat pentru ca Statele Unite au sustinut ca nu ar trebui sa existe sanctiuni, din moment ce masura Byrd nu a avut nici un impact asupra comertului", a declarat unul din diplomatii prezenti la Geneva.
UE spera ca amenintarea cu sanctiuni va determina Statele Unite sa abroge legislatia Byrd. De asemenea, ar putea folosi decizia OMC pentru a obtine concesii in alte runde de negocieri comerciale. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO