Business Internaţional

Studiu: Puterea cibernetică a Chinei este cu zece ani în spatele Statelor Unite. Capacităţile digitale ale Beijingului sunt mult „exagerate”

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice: „După orice măsură, ritmul de dezvoltare al securităţii cibernetice din China este într-o stare mai slabă prin comparaţie cu multe alte ţări”

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice: „După orice măsură, ritmul de dezvoltare al securităţii cibernetice din China este într-o stare mai slabă prin comparaţie cu multe alte ţări”

Autor: Eduard Ivanovici

28.06.2021, 14:49 209

Capacităţile cibernetice ale Chinei sunt afectate de un grad slab de securitate şi de o analiză fragilă a informaţiilor, conform unui studiu care prezice că Beijingul nu va fi în stare să ajungă la nivelul cibernetic al Statelor Unite pentru cel puţin un deceniu.

Studiul, publicat luni de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), vine într-un moment în care mai multe campanii de hacking au subliniat ameninţarea pe care o reprezintă eforturile de spionaj online ale statelor ostile, scrie Financial Times.

În decembrie, autorităţile din Statele Unite au descoperit că serviciul de informaţii externe al Rusiei, SVR, a deturnat software-urile companiei americane SolarWinds pentru a-şi atinge ţintele guvernamentale din Washington, incluzând aici departamentele de comerţ şi trezorerie. Trei luni mai târziu, software-ul de email al Microsoft a fost compromis de o serie de suspecţi susţinuţi de statul chinez care ar fi vrut să pună la încercare organizaţiile non-guvernamentale şi marile think-tank-uri din Statele Unite.

Cercetătorii IISS au clasat ţările prin intermediul unui spectru de capacităţi cibernetice, de la puterea economiilor digitale şi maturitatea funcţiilor dedicate securităţii şi informaţiilor la modul în care sunt integrate instalaţiile cibernetice în operaţiunile militare.

China, precum Rusia, oferă expertiză în ceea ce priveşte operaţiunile cibernetice ofensive – spionaj online, furt de proprietate intelectuală, campanii de dezinformare împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor. Însă cele două ţări prezintă un nivel redus de securitate cibernetică prin comparaţie cu principalii lor rivali, spune IISS.

Drept rezultat, Statele Unite reprezintă „nivelul superior” al puterii cibernetice la nivel mondial, conform think-tank-ului, în timp ce Rusia, China , Marea Britanie, Australia, Canada, Franţa şi Israel s-au clasat în „al doilea eşalon”. Cel de al treilea nivel include India, Indonezia, Japonia, Malaezia, Korea de Nord, Iran şi Vietnam.

Greg Austin, expert în cibernetică, spaţiu şi viitoare conflicte în cadrul IIS, susţine că rapoartele media care se concentrează asupra avantajelor digitale ale Chinei – cum ar fi aspiraţiile de a deveni lider global în inteligenţă artificială – au contribuit la o percepţie „exagerată” a capacităţilor sale cibernetice.

„După orice măsură, ritmul de dezvoltare al securităţii cibernetice din China este într-o stare mai slabă prin comparaţie cu multe alte ţări”, a declarat Greg Austin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO