Business Internaţional

Studiu: Politicienii maghiari îşi folosesc familiile pentru a-şi ascunde averile

Studiu: Politicienii maghiari îşi folosesc familiile...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2016, 00:02 360
În ultimele zile două sondaje de opinie au făcut furori în presa maghiară. Cel care examinează percepţia faţă de corupţie a găsit că două treimi din maghiari cred că partidul de guvernământ Fidesz este „foarte corupt”. Celălalt a explorat popularitatea partidelor din Ungaria şi a găsit că Fidesz este alegerea celor mai mulţi alegători, iar sprijinul pentru această formaţiune este în creştere.

Apoi a venit o analiză, publicată de site-ul de jurnalism de investigaţie Direkt36, care spune că actualul sistem din Ungaria le permite politicienilor de acolo să-şi ascundă averile sub numele membrilor de familie şi al rudelor, scrie Budapest Business Journal. Raportul arată că această practică a devenit ceva obişnuit pentru mulţi politicieni, aceştia evitând astfel să excludă anumite active de pe declaraţiile lor de avere pe care sunt obligaţi să le publice în fiecare an.

Direkt36, în colaborare cu portalul de ştiri 444.hu şi cu organizaţia Transparency International, a realizat o bază de date care să urmărească averile politicienilor proeminenţi. Analiza arată că o fermă cumpărată de premierul Viktor Orban este înregistrată pe numele soţiei sale Anikó Lévai şi că nu a fost niciodată publicată în declaraţiile de avere ale politicianului.

Un alt exemplu citat este cel al şefului de cabinet János Lázár, care a cumpărat o casă de vacanţă pe numele fiului său în vârstă de 18 luni. Nici această proprietate nu a fost menţionată în declaraţiile de avere. Alţi copii ai lui Lázár deţin o podgorie şi un apartament de lux în Budapesta, pe numele lor.

De asemenea, analiza îl menţionează pe fostul premier Ferenc Gyurcsány, în prezent liderul partidului de opoziţie Coaliţia Democratică. Acesta are active trecute pe numele soţiei, Klára Dobrev. Raportul arată totuşi că toţi politicienii, în numele transparenţei, au publicat declaraţiile de avere ale membrilor familiilor lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO