Business Internaţional

Studiu îngrijorător: Pandemia pune în pericol sănătatea copiilor şi femeilor din întreaga lume

Studiu îngrijorător: Pandemia pune în pericol...

Autor: Petru Mazilu

28.09.2020, 13:23 142

Progresele fragile înregistrate în domeniul sănătăţii femeii şi copilului sunt periclitate de conflicte, criza climatică şi COVID-19, potrivit unui nou raport realizat de mişcarea Every Woman Every Child. Autorităţile pregătesc o serie de măsuri.

Raportul relevă faptul că, de la lansarea mişcării în urmă cu 10 ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătăţii femeilor, copiilor şi adolescenţilor din lumea întreagă. Mişcarea este coordonată de secretarul general al ONU.

„De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019 şi peste 1 miliard de copii au fost vaccinaţi în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, naşterile asistate de personal calificat şi accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%. Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu”, scrie într-un document al UNICEF.

Cu toate acestea, conflictele, instabilitatea climatică şi pandemia de COVID-19 pun în pericol sănătatea şi bunăstarea tuturor copiilor şi adolescenţilor. Criza provocată de COVID-19, în mod special, adânceşte inechităţile existente, întreruperea serviciilor medicale esenţiale afectând în mod disproporţionat femeile şi copiii cei mai vulnerabili. La apogeul măsurilor de izolare impuse de pandemie, şcolile au fost închise în 192 de ţări, ceea ce a afectat 1,6 miliarde de elevi. Violenţa domestică şi abuzul asupra fetelor şi femeilor au luat amploare, iar sărăcia şi foametea urmează, la rândul lor, o curbă ascendentă.

„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătăţii reproducerii şi al sănătăţii mamei, copilului şi adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sănătate, nutriţie şi populaţie în cadrul Grupului Băncii Mondiale şi director al Mecanismului de Finanţare Mondială (MFM).

Conform statisticilor, în 2019, 5,2 milioane de copii sub 5 ani şi 1 milion de adolescenţi au decedat în urma unor cauze evitabile. La fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut, iar la fiecare oră, 33 de femei nu au supravieţuit naşterii şi, zilnic, 33.000 de fete au fost forţate să se căsătorească, de obicei cu bărbaţi mult mai în vârstă.

„Chiar şi înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare şase secunde (...) Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict şi în contexte fragile se confruntă cu greutăţi şi mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în acelaşi timp sistemele de sănătate. Doar aşa putem apăra şi salva vieţi”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Raportul analizează inechităţile adânc înrădăcinate ce continuă să priveze femeile, copiii şi adolescenţii de drepturile lor, constatând că locul naşterii este un important determinant al supravieţuirii. În 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani şi 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană şi Asia de Sud. Nouă din zece infecţii cu HIV depistate în rândul copiilor au fost raportate în Africa Subsahariană. Ratele de mortalitate a mamelor, nou-născuţilor, copiilor şi adolescenţilor au fost mult mai mari în ţările afectate de conflicte cronice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO