Business Internaţional

Studiu - Încrederea investitorilor în economia europeană a crescut

Încrederea investitorilor în economia europeană a crescut în februarie

Autor: Marius Oncu

28.02.2012, 14:54 125

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în februarie, susţinând semnele că economia uniunii monetare se stabilizează după contracţia din trimestrul al patrulea, potrivit Bloomberg.

Un indicator al încrederii şefilor de companii şi consumatorilor în cele 17 ţări euro a urcat în februarie pentru a doua lună consecutiv, de la 93,4 puncte în ianuarie la 94,4 puncte, a anunţat, marţi, Comisia Europeană. Economiştii consultaţi de Bloomberg prognozau o creştere până la 94 de puncte.

Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a ajutat la atenuarea impactului măsurilor mai dure de austeritate adoptate în regiune, companiile majorând numărul de angajaţi şi producţia pentru a face faţă exporturilor. Încrederea sectorului de afaceri din Germania acrescut în februarie peste aşteptări, la maximul a şapte luni, iar investitorii au devenit mai optimişti.

Raportul pentru zona euro sugerează că "etapa mai dificilă a trecut. Chiar şi aşa, încrederea este la un nivel încă scăzut", a declarat economistul-şef pentru Europa al IHS Global Insight, Howard Archer.

Cursul euro a rămas stabil după publicarea datelor, fiind tranzacţionat la 1,3441 dolari la 11:11 la Frankfurt, în urcare cu 0,3% faţă de şedinţa precedentă.

Germania ar putea ajuta la temperare unui declin al zonei euro în acest an, potrivit comisiei. Economia Germaniei ar putea creşte cu 0,6% în acest an, în timp ce pentru Italia, Spania, Olanda, Belgia şi Grecia sunt estimate contracţii. PIB al Franţei ar putea avansa cu 0,4%, a estimat executivul comunitar la 23 februarie.

Încrederea consumatorilor germani va urca în martie la maximul a 12 luni, susţinută de declinul şomajului, potrivit unui studiu GfK. Şomajul din Germania a coborât, probabil, pentru a patra lună consecutiv în februarie, potrivit unui sondaj Bloomberg. Agenţia federală pentru piaţa muncii va publica date miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO