Business Internaţional

Studentii britanici de la frecventa redusa isi gasesc mai usor un loc de munca

15.07.2005, 18:51 19

Studentii de la frecventa redusa au mai multe sanse sa se angajeze dupa facultate decat cei care au urmat cursurile universitare la zi, relateaza BBC News.

Datele oficiale arata ca 3% dintre studentii britanici de la cursurile cu frecventa redusa si 7% dintre cei de la invatamant universitar la zi sunt someri dupa terminarea facultatii. Agentia de Statistica pentru Studii Superioare arata ca absolventii de gen masculin au sanse duble de a ramane someri fata de absolvente.

Raportul anual referitor la slujbele ocupate de studentii din Marea Britanie dupa terminarea studiilor arata ca 63% dintre absolventii de studii superioare la zi s-au angajat dupa terminarea facultatii.

Dintre absolventi, 16% si-au continuat studiile si 8% dintre ei au combinat studiile cu munca.

Castigul net al unui absolvent de studii superioare in primul an dupa terminarea scolii este, astazi, de 18.000 de lire sterline (26.500 de euro), in crestere de 1.000 de lire sterline (1.473 euro) fata de cel inregistrat in anul precedent. Aceste cifre arata ca sporirea numarului de studenti nu a influentat castigurile absolventilor.

Numarul studentilor de la cursurile de frecventa redusa care au intrat pe piata muncii a crescut, in ciuda declaratiilor universitatilor ca vor schimba valoarea taxelor universitare.

Anul viitor, facultatile din Marea Britanie isi vor majora taxele anuale cu aproape 3.000 de lire sterline (4.419 euro), dar acestea ar putea fi compensate de posibilitatea platii taxelor dupa absolvire.

Planul platii diferentiate se va aplica doar in cazul studentilor de la cursurile cu frecventa normala. Universitatile au atras atentia ca exista mai multe posibilitati, una dintre ele fiind plata taxelor pentru cursurile cu frecventa redusa la acelasi nivel ca si cele cu frecventa normala, existand pericolul ca multi dintre studenti sa nu-si mai permita sa urmeze studiile superioare. O alta posibilitate ar fi subventionarea taxelor din bugetul universitatilor, care oricum este destul de redus.

Stephen O''Brien, purtatorul de cuvant al universitatilor conservatoare, a scos in evidenta ca 39% dintre absolventi ocupa functii inferioare nivelului de pregatire. El a atras atentia ca exista pericolul ca tinerii absolventi sa nu-si poata permite plata taxelor dupa terminarea studiilor.

"Doi din cinci absolventi se intreaba daca a meritat sa aiba o asemenea datorie. Din aceste statistici reiese ca locurile de munca ale absolventilor nu le vor permite sa-si plateasca datoriile catre universitati."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO