Business Internaţional

Strategul luptei Poloniei cu coronavirusul este bombardat cu acuzaţii de corupţie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2020, 00:00 51

Ministrul polonez al sănătăţii Lukasz Szumowski luptă pe două fronturi - pe unul împotriva COVID-19, pe cealălalt pentru a-şi salva reputaţia, scrie Politico. În ultima lună, opoziţia şi presa din Polonia şi-au concentrat tirul asupra specialistului în chirurgie cardiovasculară devenit politician pentru că ar fi permis prietenilor şi familiei să se îmbogăţească mulţumită legăturilor lor cu el. Partidul de guvernământ „Lege şi justiţie“ (PiS) a respins marţi un efort al opoziţiei în comisia pentru sănătate a parlamentului pentru solicitarea unui vot de încredere împotriva lui Szumowski.

Dar aceasta nu este singura problemă a guvernului sau a lui Szumowski. Acuzaţiile vin într-un moment de vulnerabilitate pentru naţionaliştii care guvernează ţara, pentru care Szumowski a devenit o figură centrală de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în Polonia la începutul lunii martie. Preşedintele polonez Andrzej Duda, un aliat ferm al PiS, luptă cu îndârjire pentru a câştiga un al doilea mandat. Gestionarea de către guvern a crizei economice în desfăşurare va afecta şansele preşedintelui la alegeri, care vor fi ţinute probabil la sfârşitul lunii iunie. Victoria lui Duda este vitală pentru PiS, care nu va putea guverna eficient cu un preşedinte din opoziţie deoarece nu are suficiente voturi în parlament pentru a trece peste un veto din partea preşedintelui.

Problemele au început la jumătatea lunii mai, când ziarul de opoziţie Gazeta Wyborcza a scris că ministerul sănătăţii a cheltuit 5 milioane de zloţi (1,1 milioane de euro) pe 120.000 de măşti de faţă de tip FFP-2 şi 20.000 de măşti chirurgicale despre care s-a descoperit ulterior că nu îndeplinesc standardele de siguranţă. Contractul a provenit de la un instructor de schi, cunoscut al fratelui lui Szumowski, Marcin, un om de afaceri din domeniul sănătăţii. Ministerul a plătit pentru o mască de 8-9 ori preţul de vânzare de la începutul pandemiei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO