Business Internaţional

Strategii pentru apărarea monedelor: Danemarca experimentează, Ungaria improvizează, iar Turcia disperă

Strategii pentru apărarea monedelor: Danemarca...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2021, 10:08 1025

Banca centrală a Danemarcei va trece la operarea a trei dobânzi ne­gative, alăturându-se altor bănci centrale care au operat modificări în ultimii ani pentru a-şi întări controlul asupra politicii monetare, scrie Bloomberg.

Nationalbank, a cărei politică monetară subzero este cel mai de durată experiment cu astfel de dobânzi, fiind lansată în 2021, a decis să implementeze modificări anunţate recent. Acestea sunt menite să ajute banca să-şi realizeze mandatul de protejare a pegului coroanei daneze la euro.

Banca centrală ungară şi-a modificat în mod activ regimul pieţei monetare în ultimii ani şi este singura autoritate monetară din Uniunea Europeană care a majorat dobânzile de la începutul pandemiei.

Sub presiunea creşterii yieldurilor americane şi temerilor privind pandemia, forintul maghiar este pe un trend de depreciere. Analiştii anticipează că atâta vreme cât forintul va slăbi în tandem cu alte monede din regiune pe fondul tendinţelor internaţionale, banca centrală nu va lua în seamă această depreciere.

Un sondaj Reuters recent arată că banca centrală maghiară îşi va menţine dobânzile neschimbate probabil săptămâna viitoare, însă pe măsură ce forintul se apropie de minime record, iar inflaţia creşte, aceasta va fi nevoită să-şi majoreze dobânzile pe termen scurt în lunile următoare.

În cazul Turciei, banca centrală a recurs din 2013 în mod repetat la un cadrul de dobânzi multiple pentru a putea înăspri politica monetară fără a stârni mânia politicienilor în frunte cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, notează Bloomberg.

Actualul guvernator Naci Agbal a simplificat cadrul respectiv după preluarea frâielor instituţiei în noiembrie, oferind investitorilor unele dintre cele mai ridicate dobânzi reale din regiune.

Turcia încearcă cu disperare să stăvilească deprecierea lirei, care ameninţă să alimenteze creşterea inflaţiei, ce a depăşit deja ţinta băncii centrale, potrivit Financial Times.

Banca centrală şi-a majorat puternic principala rată de dobândă în această săptămână.

După ce a evitat un dezastru în ultimii ani, lira turcească a devenit în februarie cea mai performantă monedă din lume în 2021. Totuşi, moneda resimte din nou presiuni în condiţiile în care o creştere puternică a dobânzilor de pe pieţele dezvoltate declanşată de vânzări masive de titluri guvernamentale americane a generat retrageri de pe pieţele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO