Business Internaţional

Stocurile de bourbon ating nivelul record al ultimilor aproape 50 de ani

Stocurile de bourbon ating nivelul record al ultimilor...

Autor: Luciana Georgescu

24.08.2014, 17:42 291

Distileriile de bourbon, cel mai cunoscut whisky american, făcut în Kentucky, au sporit producţia şi au mărit stocurile la cel mai mare nivel înregistrat din 1970 până în prezent, pentru a răspunde cererii ridicate, scrie Associated Press.

În 2013, distileriile din Kentucky au produs 1,2 milioane de barili de bourbon – cea mai mare cantitate înregistrată în ultimii 40 de ani, iar stocurile au atins cinci milioane de barili, pentru prima dată după 1977, potrivit Asociaţiei Distilatorilor din Kentucky.

“Oamenii ne întreabă când va exploda bula”, a spus Eric Gregory, preşedintele Asociaţiei Distilatorilor din Kentucky, iar răspunsul este “nu foarte curând”.

Producţia de bourbon din Kentucky a înregistrat creşteri de peste 150% în ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă circa 95% din producţia totală de bourbon.

Companiile mari mizează pe cererea internaţională din ţări precum China şi pe cultura americană, renumită pentru preferinţele localnicilor pentru bourbon.

“Suntem mai ocupaţi decât mi-aş fi putut imagina vreodată”, a declarat Chris Morris, directorul companiei producătoare de bourbon Brown-Forman.

“Mulţi ani, bourbonul a fost considerat băutura domnilor din Sud”, a spus Jimmy Russell, distilator al companiei Wild Turkey. “Acum bourbonul s-a transformat într-o băutură globală”, a mai adăugat el.

În anii ’70, când producţia a atins un nivel similar, industria s-a confruntat cu o saturare a pieţei, din cauza cererii mici. La acea vreme, industria producătoare de bourbon a stagnat şi o mare parte dintre consumatori s-a îndreptat către vodka, scotch sau alte băuturi spirtoase.

 În prezent, distilatorii mizează pe băuturi premium sau pe reţete regândite ale bourbonului tradiţional.

Bourbonul clasic trebuie învechit minimum doi ani, deşi în medie este nevoie de patru ani pentru a atinge nivelul optim, în timp ce brandurile care oferă bourbon premium îşi ţin whiskey-ul în butoaie de stejar pe o perioadă de peste şase ani.

“Bourbonul este pe val”, a spus Bill Thomas, un proprietar al unui bar din Washington D.C..

Fiecare picătură de bourbon contează pentru producători care se străduiesc să ţină pasul cu cererea. “Dacă ar avea mai multe stocuri ar putea să îşi vândă produsul imediat”, a spus Fred Noe, directorul distileriei Jim Beam.

Veniturile obţinute în SUA din producţia de Bourbon au ajuns în 2013 la 2,4 miliarde de dolari, în creştere cu 10,2% faţă de anul precedent, potrivit Asociaţiei Distilatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO