Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

22.08.2012, 00:01 81

Numărul companiilor de construcţii din Polonia care au intrat în faliment în primele şapte luni ale anului a crescut cu 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 157, potrivit datelor companiei de asigurări a creditelor Euler Hermes, preluate de publicaţia Gazeta Prawna. În primul semestru al acestui an, salariile din sectorul construcţiilor au scăzut cu mult sub cele din industrie în general pentru prima oară în ultimii cinci ani, conform datelor publicate de Biroul Central de Statistică din Polonia.

Polonia ar putea atrage investiţii de 500 milioane euro din partea Germaniei, în prezent Agenţia poloneză pentru Investiţii Străine fiind în negocieri pentru 18 proiecte germane, scrie publicaţia Rzeczpospolita, preluată de Warsaw Voice. În urma implementării proiectelor se vor crea 4.500 de noi locuri de muncă.

Cel puţin 200.000 de autovehicule electrice vor circula pe drumurile Bulgariei până în 2025, potrivit estimărilor prezentate de Asociaţia Industrială Bulgară, preluate de Novinite. Astfel, până în 2025 circa 3% din totalul maşinilor din această ţară vor avea propulsie electrică. Centrul Industrial pentru Vehicule Electrice, autorul estimărilor, atrage atenţia că achiziţiile de automobile nepoluante trebuie încurajate cu subvenţii de până la 30% din valoarea maşinii şi cu scutirea de taxe de circulaţie şi parcare. Centrul cere introducerea unei taxe speciale pentru gospodăriile cu mai mult de o maşină care merge cu combustibili fosili.

Exporturile poloneze de maşini şi componente auto au scăzut cu 10% în primele cinci luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2011, scrie publicaţia Parkiet, preluată de Warsaw Business Journal. Potrivit portalului AutomotiveSuppliers.pl, exporturile din industria auto au totalizat 7,75 miliarde euro în ianuarie-mai. Doar în luna mai exporturile, de 1,45 miliarde euro, s-au redus cu aproximativ 18%, acesta fiind cel mai mare declin înregistrat de la începutul anului.

Surplusul Rusiei din comerţul extern a crescut în primul semestru cu 10,5%, la 109,2 miliarde dolari, scrie Ria Novosti, care citează date ale băncii centrale. Instituţia a calculat că importurile au avansat cu 4,1%, la 154,2 miliarde dolari, în timp ce exporturile au urcat cu 6,7%, la 263,4 miliarde dolari. Combustibilii şi produsele legate de energie au contribuit cu 73,4% la totalul exporturilor ruse către ţările care nu fac parte din fostul bloc sovietic, faţă de 73,8% în primul semestru al anului trecut.

Cererea ruşilor pentru vacanţe în Bulgaria pentru sezonul de vară este cu 20-35% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, unul dintre cele mai dinamice avansuri de pe piaţa rusă de turism, scrie Ria Novosti. Însă Turcia şi Egipt sunt cele mai atractive destinaţii pentru turiştii ruşi, în clasament urmând, în ordine descendentă, Spania, Grecia, Bulgaria, Italia, Franţa, Croaţia, Cipru şi Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO