Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

13.07.2012, 00:00 63

Guvernul din Polonia intenţionează să extindă de anul viitor cu 1.000 km reţeaua de drumuri pe care se percep taxe, până la sfârşitul lunii martie fiind introduse taxe pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone, urmând ca din 2014 să fie taxate şi automobilele de pasageri, scrie Warsaw Voice. Realizarea infrastructurii necesare colectării taxelor va costa peste 80 milioane zloţi (19,04 milioane euro). Până în 2018 în Polonia vor fi introduse taxe pe 7.000 km de drum, acestea urmând a genera aproximativ 22-23 milioane zloţi (5,23-5,47 milioane euro) statului.

Bulgarii vor face mai puţin cu o oră din capitala Sofia până pe litoral, dat fiind că ieri a fost inaugurată cel de-al treilea sector al autostrăzii Trakiya din sudul ţării care face legătura între oraşele Nova Zagora şi Iambol, scrie Novinite. Secţiunea de drum inaugurată are o lungime de 35,7 km şi a fost construită de compania grecească Aktor, care a câştigat licitaţia pentru preţul de 133.973 leva (68.498 euro). Recent a fost dată în folosinţă şi secţiunea a doua a autostrăzii, care uneşte localităţile Stara Zagora şi Nova Zagora. Proiectul pentru construcţia autostrăzii este finanţat din fondurile de coeziune de la Uniunea Europeană prin Programul de Transport Operaţional 2007-2013. Cea de-a patra secţiune, de 47,4 km, dintre oraşele Karnobat şi Burgas urmează să fie inaugurată în primăvara anului viitor, iar autostrada va fi finalizată până atunci.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va aloca anul acesta 300 milioane euro pentru consolidarea capitalului subsidiarei sale austriece Volksbank International pe care a achiziţionat-o recent, scrie Ria Novosti. "Aceasta este subsidiara deţinută în totalitate de noi şi ne vom angaja în recapitalizarea ei pentru a îndeplini cerinţele impuse", a menţionat German Gref, directorul executiv al Sberbank. Recapitalizarea entităţii austriace va ajuta Sberbank să îşi dezvolte afacerile în Europa Centrală şi de Est şi în Austria. Instituţia de credit rusească va furniza lichidităţi Volksbank, care ulterior vor fi distribuite către băncile grupului. Sberbank a achiziţionat Volksbank International la începutul acestui an pentru 505 milioane euro, cu scopul de a se extinde în Europa.

Piaţa comerţului electronic din Turcia va creşte anul acesta cu peste 50%, în prezent valoarea acesteia situându-se la 3-4 milioane lire turceşti (1,35-1,80 milioane euro), potrivit datelor furnizate de asociaţia managerilor din comerţul electronic, scrie Hurriyet. Hakan Orhun, preşedintele asociaţiei, a afirmat că în 2005 o persoană cheltuia în medie 76 lire turceşti (34,3 euro) pe cumpărăturile online, iar anul trecut suma cheltuită a ajuns la 182 lire turceşti (82,15 euro). "Toate datele arată că în fiecare an comerţul electronic creşte cu 50%. Aceste date includ şi statisticile companiilor de telecomunicaţii, aeriene şi de asigurări", a menţionat Orhun. În prezent, cinci milioane de persoane fac achiziţii online în Turcia. Piaţa turcă a comerţului electronic se regăseşte printre cele cu pieţele mai mari creşteri din lume, anul trecut aceasta avansând cu 50%, comparativ cu cea din SUA şi Marea Britanie, care au urcat cu 16%, respectiv 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO