Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Ioana Nita

10.07.2012, 00:01 91

Ungaria a avut în luna mai cel mai mare surplus comercial în monedă străină din ultimele opt luni, acesta depăşind 700 milioane euro, potrivit datelor Biroului Central de Statistică, preluate de Portfolio. Exporturile ungare au crescut în luna mai cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile au avansat cu 1,8%. Creşterea exporturilor se poate datora începerii activităţii noii uzine Mercedes din Ungaria. Analiştii se aşteaptă la un avans mai mare al exporturilor pentru iunie, când noul centru de producţie şi-a majorat capacitatea. Şi în luna iulie exporturile ar putea creşte, având în vedere că fabrica Mercedes va introduce a doua tură de lucru.

Cetăţenii polonezi care lucrează în străinătate au transferat anul trecut aproximativ 17 miliarde zloţi (4,02 miliarde euro) în Polonia, potrivit estimărilor companiei de servicii financiare Western Union şi a firmei de cercetare CASE, scrie Warsaw Voice. Scăderea remiterilor reflectă faptul că emigranţii se întorc în ţară. Suma totală transferată a reprezentat doar 1% din PIB anul trecut, faţă de 1,7% în 2007. În schimb, valoarea remiterilor realizate de expaţii din Polonia este în creştere şi reprezintă 20% din totalul fondurilor transferate din ţară.

În Sofia, capitala Bulgariei, a fost lansată prima staţie care utilizează energia solară pentru a încărca vehicule electrice, scrie Novinite. Proiectul a fost iniţiat de un consorţiu numit "Energie verde" care este finanţat prin programul de subvenţii al Fondului Global de Mediu şi prin Programul de Dezvoltare al ONU. Staţia poate fi utilizată de maşini, scutere şi biciclete şi are o capacitate zilnică de 23 KWh, putând încărca până la 1.440 automobile electrice şi 3.800 scutere pe an. Facilitatea a costat 60.000 leva (30.672 euro). Potrivit preşedintelui Grupului Industrial de Vehicule Electrice, Ilia Levkov, în Bulgaria sunt aproximativ 1.500 vehicule electrice.

Exporturile Bulgariei către statele membre ale UE au scăzut cu 1,4% în primele patru luni ale acestui an, la 7,4 miliarde leva (3,78 miliarde euro), scrie Novinite. Principalii parteneri comerciali din UE ai Bulgariei sunt Germania, Italia, Grecia, România şi Franţa, 65,7% din totalul exporturilor bulgare către bloc fiind destinate acestor ţări. Exporturile Bulgariei către Slovenia şi Portugalia au înregistrat creşteri semnificative, însă cele destinate Luxemburgului şi Maltei s-au redus considerabil. În luna aprilie exporturile bulgare către statele membre ale UE au crescut cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 2 miliarde leva (1,02 miliarde euro). Importurile au crescut cu 7,9% în perioada ianuarie-aprilie în ritm anualizat, valoarea acestora fiind de 8,9 miliarde leva (4,55 miliarde euro). Importurile din Cipru şi Portugalia au crescut, însă cele din Spania şi Malta au înregistrat scăderi. Importurile bulgare din ţările membre ale UE au crescut în aprilie cu 5,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, la 2,3 miliarde leva (1,17 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO