Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

29.06.2012, 00:01 34

Campionatul European de Fotbal 2012 a adus pentru retailerii polonezi o creştere a cifrei de afaceri cu 7% pentru luna mai, scrie Warsaw Business Journal. Cel mai mare avans, de 22,5%, a fost înregistrat pentru vânzările de electrocasnice şi echipamente electronice. "Acest lucru se datorează unei creşteri a vânzărilor de televizoare înaintea începerii campionatului Euro 2012", a afirmat Wojciech Matysiak, economist la banca Pekao. Pe poziţia a doua se situează vânzările din supermaketuri şi hipermarketuri, care au avansat cu 13,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, cererea pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte a scăzut cu 2,5%.

În Polonia, doar una din trei companii nou-înfiinţate rezistă mai mult de cinci ani pe piaţă, conform datelor publicate de biroul central de statistică, scrie Warsaw Business Journal. Anul trecut 77,8% din firmele înfiinţate cu 12 luni în urmă se aflau încă pe piaţă. Companiile care oferă servicii profesionale, tehnice şi pedagogice au fost cele mai longevive pe piaţă, 88,3% din acestea funcţionând şi după un an de la constituire. În ceea ce priveşte firmele imobiliare, 85,1% din ele activează şi după 12 luni de la înfiinţare. La polul opus se află companiile care oferă servicii administrative, cu o viabilitate de 63%, iar intermediarii financiari cu 69%.

Numărul companiilor cu capital grecesc şi cele cu capital românesc înfiinţate anul trecut în Bulgaria a crescut cu 72%, respectiv cu 50% comparativ cu 2010, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională a Veniturilor, scrie Novinite. Anul trecut 3.781 dintre companiile care au plătit impozit pe profit în Bulgaria au fost de origine greacă, comparativ cu 2.199 de companii în 2010. Numărul companiilor româneşti a crescut de la 272 în 2010 la 401 anul trecut. Cele mai multe dintre firmele de origine română, 169 de companii, sunt înregistrate în Ruse, 121 în Sofia şi 21 în oraşul Varna de la Marea Neagră. Potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale a Veniturilor, creşterea numărului de companii din Grecia şi România înregistrate în Bulgaria se datorează taxelor scăzute şi economiei stabile din acest stat. În prezent, cota de impozitare a profitului şi veniturilor de 10% din Bulgaria este cea mai scăzută din Uniunea Europeană.

Gigantul energetic rus Gazprom va oferi anul acesta discounturi la preţul gazelor naturale în valoare de 20 mld. ruble (485,8 mil. euro) pentru consumatorii din Europa de Vest, a declarat directorul adjunct al Gazprom Ielena Vasilieva, scrie Ria Novosti. Andrei Kruglov, director adjunct al companiei energetice, a menţionat că suma pentru plăţile retroactive este flexibilă şi depinde de rezultatele negocierilor cu partenerii Gazprom. Toate discounturile la preţul gazelor naturale au fost luate în calcul în bugetul companiei, inclusiv în ţinta de 160 mld. dolari pentru 2012 privind veniturile din exporturi. Gazprom a redus preţul gazelor naturale pentru contractele pe termen lung cu firmele energetice din Europa de la începutul acestui an pentru a le aduce la acelaşi nivel cu cel de pe pieţele bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO