Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

11.06.2012, 00:00 78

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom ar putea finanţa secţiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream prin care se vor transporta gaze naturale către Europa, în locul viitoarelor tarife pentru tranzitul gazelor, scrie Ria Novosti. Gazprom ar putea lua această decizie din cauza îngrijorării guvernului bulgar că nu va putea plăti pentru conducta de gaz. Recent, ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului Delian Dobrev a afirmat că Sofia ar putea să nu semneze un acord pentru construcţia South Stream până pe 15 noiembrie deoarece Rusia a făcut noi modificări modelului de finanţare a proiectului înainte de a accepta să ofere un discount de 11,1% pentru gazele naturale din acest an. Decizia finală pentru investiţia în proiectul South Stream va fi luată în noiembrie 2012.

Grupul bancar franco-belgian Dexia, confruntat cu grave probleme financiare, a acceptat vânzarea subsidiarei turceşti Denizbank către cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, pentru 3,09 miliarde euro. Achiziţia permite băncii ruseşti, controlată de stat, extinderea în Europa emergentă şi diversificarea activităţii în afara pieţei interne pe care deja o domină, relatează Hurriyet. Suma anunţată pentru încheierea tranzacţiei este de 2,8 miliarde euro, însă Denizbank a declarat că preţul final va ajunge la 7,09 miliarde lire turceşti, echivalentul a 3,09 miliarde euro, datorită cursului de schimb dintre cele două monede. Acest preţ este de 1,45 ori mai mare decât valoarea contabilă a băncii. "Este un preţ rezonabil. Dacă ne uităm la economia din Turcia, putem observa că sistemul bancar este mult mai sustenabil comparativ cu alte sisteme bancare din Europa", a spus Leonid Slipcenko, analist bancar la UralSib din Moscova. Denizbank a fost preluată de Dexia în 2006, preţul de achiziţie fiind de 3,9 ori mai mare decât valoarea contabilă a instituţiei.

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, intenţionează să investească aproximativ 10 miliarde dolari în proiecte din Turcia în următorii şapte-opt ani, a afirmat vicepreşedintele SOCAR, Suleyman Gasimov, potrivit Hurriyet. "În vederea construirii proiectului gazoductului Trans-Anatolian (TANAP), totalul investiţiilor în Turcia ar putea depăşi 17 miliarde dolari", a spus Gasimov la cea de-a 19-a conferinţă internaţională "Caspian Oil and Gas" susţinută în capitala Azerbaidjanului, Baku. Azerbaidjan şi Turcia au semnat un memorandum pentru stabilirea consorţiului care va construi gazoductul TANAP, prin care se vor furniza gaze naturale din Azerbaidjan către Europa prin tranzitarea Turciei. Botaş, compania naţională de gaze din Turcia, are o participaţie de 20% în proiectul TANAP, iar restul titlurilor este deţinut de SOCAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO