Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

25.04.2012, 00:01 103

Alianţa Renault-Nissan este aproape de a prelua controlul celui mai mare producător de autovehicule din Rusia, AvtoVAZ, potrivit Ria Novosti. Renault-Nissan şi compania de stat Russian Technologies ar putea finaliza curând negocierile cu privire la majorarea participaţiei alianţei la AvtoVAZ la 50% în următoarele luni, a spus şeful companiei ruse, Sergei Chemezov. Renault a cumpărat un pachet de acţiuni de 25% la AvtoVAZ în 2008. Producătorul francez şi Nissan speră să îşi mărească participaţia la AvtoVAZ cumpărând încă 25% din acţiuni de la Russian Technologies pentru a obţine astfel controlul producătorului rus. Afacerea va fi încheiată cel mai probabil în prima jumătate a acestui an, iar odată cu aceasta alianţa Renault-Nissan-AvtoVAZ va deveni al treilea producător de automobile ca mărime din lume.

Ruşii au cumpărat proprietăţi în valoare de 245 milioane dolari în Australia anul trecut, conform datelor Biroului australian de analiză a investiţiilor străine preluate de Ria Novosti. Cetăţenii ruşi au ocupat locul 6 pe lista cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară australiană anul trecut, pe primele 3 poziţii situându-se britanicii, cu achiziţii de 4,6 miliarde dolari, chinezii, cu 4,09 miliarde dolari, şi americanii, cu 3,4 miliarde dolari. În total, anul trecut nerezidenţii din Australia au achiziţionat proprietăţi în valoare de 41,513 miliarde dolari, dublu faţă de 2010. Investiţiile imobiliare ale ruşilor în străinătate se vor ridica la 12 miliarde dolari anul acesta, aproximativ acelaşi volum ca în 2011, potrivit previziunilor agenţiei imobiliare internaţionale Gordon Rock.

Compania aeriană Turkish Airlines este pe punctul de a finaliza achiziţia operatorului naţional din Polonia, LOT Airlines, acesta din urmă fiind evaluat la aproximativ 2 miliarde zloţi (475,65 milioane euro), potrivit publicaţiei Rzeczpospolita, preluată de Warsaw Business Journal. Discuţiile cu privire la interesul Turkish Airlines pentru compania aeriană poloneză au început la începutul anului şi sunt tratate cu seriozitate, a spus Magdalena Kobos, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Polonia. Aceasta a adăugat că statul caută consultanţă cu privire la procesul de privatizare a companiei naţionale de transport aerian. Recent, Turkish Airlines a câştigat titlul de "cel mai bun operator aerian din Europa" pentru 2011. Compania este în prezent cel de-al optulea operator aerian ca mărime la nivel mondial.

Polonia a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din Europa a tranzacţiilor efectuate prin intermediul telefonului mobil, de 722%, potrivit unui raport al companiei germane de publicitate Zanox, citat de Warsaw Business Journal. Spre comparaţie, avansul mediu din Europa a fost anul trecut de 313%. Reţeaua Zanox a înregistrat anul trecut 2 milioane de tranzacţii realizate de pe telefonul mobil, în valoare de 120 milioane euro. După Polonia, în clasamentul dezvoltării pieţei tranzacţiilor de pe mobil se clasează ţările nordice, care generează cea mai mare valoare a acestui tip de tranzacţii. În timp ce în Polonia sistemul Android al Google este cel mai utilizat pentru operaţiunile de plată de pe mobil - este preferat de 43% dintre utilizatori, ceilalţi europeni folosesc mai mult sistemul de operare iOS al Apple.

Economia Rusiei a crescut cu 4% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a declarat ministrul dezvoltării Elvira Nabiullina, citată de Ria Novosti. În luna martie Produsul Intern Brut a avansat cu 3,2%, a menţionat oficialul. În primele trei luni ale anului trecut, economia a urcat cu 4,1%. Ministerul a redus de la 3,7% la 3,4% estimarea de creştere economică pentru anul acesta, în timp ce Fondul Monetar Internaţional anticipează un avans de 4%. În 2011 PIB-ul a urcat cu 4,2%, unul dintre cele mai rapide ritmuri dintre cele înregistrate de marile economii ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO