Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

11.04.2012, 00:01 77

Bulgaria, prin purtătorul de cuvânt al parlamentului, Tsetska Tsacheva, a propus grupului industrial nipon Toshiba să investească în construirea unei noi facilităţi de producere a energiei în perimetrul pe care ar fi trebuit construită centrala nucleară Belene, scrie Novinite. Bulgaria a renunţat la construirea centralei nucleare Belene, care ar fi fost a doua a acestui stat, din cauza costurilor prea mari. Tsacheva a propus ca Toshiba să furnizeze tehnologii de economisire a energiei, domeniu în care Bulgaria are mari probleme. Guvernul a propus ca în locul Belene să se construiască o centrală pe gaze naturale.

Preţurile proprietăţilor imobiliare din Bulgaria se vor stabiliza anul acesta, în condiţiile în care pieţele imobiliare din ţară vor stagna, scrie Novinite. Preţul mediu din capitala ţării, Sofia, s-a cifrat la 735 de euro pe metru pătrat în primul trimestru, comparativ cu 730 de euro în ultimul trimestru al anului trecut. Dealerii spun însă că, în general, tendinţa de scădere este încă vizibilă. Preţurile de la începutul anului trecut sunt cu 11% peste cele actuale.

Polonia va împrumuta Vietnamului 280 milioane dolari ca parte a unui pachet de ajutor, dar o parte din aceste fonduri vor reveni în ţară sub forma unor investiţii vietnameze în şantierul naval Gdansk, scrie Puls Biznesu. "Discutăm cu Vietnamul despre o colaborare privind un proiect tehnologic pentru construirea a patru nave de salvare. La un acord s-ar putea ajunge în mai sau iunie", a declarat un reprezentant al şantierului polonez.

Numărul puţurilor de explorare pentru gaze de şist din Polonia s-ar putea dubla anul acesta, scrie Warsaw Business Journal. Astfel, 49 de puţuri noi vor fi forate anul acesta, dintre care 38 vor fi executate de companii străine, potrivit datelor Ministerului Mediului. Până în 2017 numărul ar putea urca la 248. Ministerul apreciază la două miliarde zloţi (476 milioane euro) investiţiile efectuate în domeniul gazelor de şist. Printre companiile străine care au licenţe de explorare a gazului de şist în Polonia figurează ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Marathon Oil şi Eni.

Guvernul rus va aproba în următoarele săptămâni o listă mai cuprinzătoare de active ale statului care urmează a fi privatizate, a declarat primul vicepremier, Igor Shuvalov, citat de Ria Novosti. În iunie anul trecut preşedintele Dmitri Medvedev a îndemnat guvernul să intensifice eforturile de a găsi cumpărători pentru proprietăţile de stat şi a cerut executivului o listă mai amplă de privatizări. În august guvernul a prezentat planul preliminar al listei, care cuprinde cele mai mari companii de stat propuse pentru privatizare. Planul include portul comercial Novorossiisk, transportatorul naval Sovcomflot, Sberbank, VTB Bank şi aeroporturile Seremetievo şi Vnukovo. Guvernul intenţionează ca până în 2017 să privatizeze complet Rosneft, RusHidro, compania petrolieră, Zarubejneft, dealerul de electricitate Zarubejneft, producătorul de diamante Alrosa, Russian Agricultural Bank şi Aeroflot.

Polonia este hotărâtă să-şi construiască prima centrală nucleară, cu toate că tot mai multe guverne ale lumii reduc sprijinul pe care-l acordă energiei atomice după dezastrul din primăvara anului trecut de la centrala nucleară japoneză Fukushima, scrie Warsaw Business Journal. Polonia nu va întoarce însă spatele cărbunelui, cu ajutorul căruia produce peste 90% din electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO