Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andreea Mindrila, Vlad Popescu

09.04.2012, 00:01 57

Utilizarea rezervelor de petrol ale Bulgariei ar putea fi singura soluţie de menţinere a preţurilor scăzute la ţiţei în ţară, a declarat ministrul de finanţe Simeon Djankov, citat de Novinite. Acesta s-a opus unei idei exprimate de colegul său de cabinet ministrul economiei şi energiei Deylan Dobrev, care a sugerat că Bulgaria ar putea renunţa la cerinţele de biocombustibil pentru a diminua costurile producătorilor. "Componenta de biocombustibil este o cerinţă a UE şi nu putem renunţa la ea", a spus Djankov.

Rata şomajului în Polonia a fost în luna martie de 13,3%, potrivit estimărilor iniţiale ale ministerului muncii, cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât în februarie, scrie Warsaw Business Journal. În Polonia nu este în prezent nicio regiune în care rata şomajului să se situeze sub 10%.

Producătorul auto japonez Nissan intenţionează să transfere o parte din liniile de producţie a modelului Qashqai din oraşul Sunderland, Marea Britanie, în Rusia, a anunţat Colin Lawther, vicepreşedintele de producţie al companiei, scrie Ria Novosti. Acesta a declarat că decizia este parte a procesului de dublare a producţiei anuale de la fabrica Nissan din St. Petersburg la 100.000 de unităţi până în 2014. Vânzările Nissan în Rusia au crescut cu 73% anul trecut, până la 60.000 de vehicule.

Ministerul dezvoltării economice din Rusia a redus estimările de creştere economică pentru acest an de la 3,7% la 3,4%, a declarat ministrul dezvoltării economice Elvira Nabiullina, citată de Ria Novosti. Proiecţiile au fost reduse parţial din cauza unei revizuirii în scădere a prognozei de creştere a investiţiilor de la 7,8% la 6,6%. Cheltuielile de consum vor rămâne un factor de bază pentru creşterea PIB-ului în următorii ani, a spus Nabiullina. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a estimat în luna februarie că avansul economic al Rusiei va încetini la 3,5% în 2012. PIB-ul Rusiei s-a majorat anul trecut cu 4,2%, al treilea cel mai rapid avans din ţările dezvoltate.

Grupul rus Gazprom ar putea renunţa la planurile de construcţie a unui gazoduct care să deservească zăcământul uriaş Shtokman din Marea Barents, probabil pentru a face disponibile şi clienţilor non-europeni resursele extrase acolo, scrie Thomson Reuters. Astfel, Gazprom s-ar putea concentra pe producerea de gaze naturale lichefiate, care pot fi transportate mai uşor, a declarat directorul general adjunct al gigantului rus, Alexander Medvedev. Acesta este totodată şeful diviziei de exporturi a Gazprom.

Ungaria a înregistrat un suplus comercial de 690 milioane euro în luna februarie, potrivit institutului naţional de statistică, scrie portfolio.hu. Excedentul comercial pentru primele două luni ale acestui an a fost de 1,109 miliarde euro. Exporturile s-au situat la 6,6 miliarde euro în luna februarie, în scădere cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Importurile au crescut cu 1,5% comparativ cu februarie 2011, până la 5,9 miliarde euro. În total, 75,2% din importurile statului au provenit în februarie din UE, iar 71,1% din exporturi au fost direcţionate către cele 27 de ţări ale blocului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO